Uutinen 6.11.2015

Rajut avaruusmyrskyt saattavat häiritä radio- ja tutkasignaaleja

Avaruussääennusteiden avulla voidaan varautua avaruusmyrskyjen haitallisiin vaikutuksiin.
Kuva: Heikki Ketola

Ilmatieteen laitos seuraa avaruussäätilannetta joka arkipäivä julkaistavassa tiedotteessa. Tiedotteessa arvioidaan revontulten ja Auringon aiheuttamien radiohäiriöiden todennäköisyyttä lähipäivinä. Tiedotus täydentää Auroras Now! -palvelua, joka seuraa revontuliin liittyvää magneettista aktiivisuutta Suomessa. Aurinko on juuri ohittanut 11-vuotisen aktiivisuusjaksonsa huipun, joten avaruussää on vielä tämän ja parin seuraavan vuoden ajan keskimääräistä aktiivisemmassa tilassa.  Keskiviikon avaruusmyrsky oli melko tavanomainen, sen kokoisia esiintyy kuukausittain. On epätodennäköistä, että sen suuruiset häiriöt voisivat Suomessa häiritä lennonjohtoa.

Rajut avaruusmyrskyt saattavat häiritä radiosignaaleja

Osuessaan maapallon magneettikentän hallitsemaan alueeseen Auringon syöksemät kaasupilvet aiheuttavat voimakkaita häiriöitä Maan magneettisessa ympäristössä. Näitä häiriöitä kutsutaan geomagneettisiksi myrskyiksi. Myrskyt voivat aiheuttaa revontulien lisäksi haittavaikutuksia erilaisille teknologisille järjestelmille. Kaikkia teknologioita ei ole testattu koskaan ääritilanteessa, sillä edellinen todella suuri avaruusmyrsky tapahtui vuonna 1859.

Avaruussäässä esiintyy myös säteilymyrskyjä, jotka voivat vaikuttaa esimerkiksi lentoliikenteeseen häiritsemällä lentokoneen ja lennonjohdon välistä radiokommunikaatiota, häiritsemällä koneen lähettämää tutkasignaalia tai aiheuttamalla paikannus­signaalin häiriöitä. Modernit laitteet ovat kuitenkin hyvin suojattuja, joten häiriöt ovat hyvin epätodennäköisiä. Nopeat magneettikentän muutokset voivat synnyttää myös sähkövirtoja laajoihin maanpäällisiin johdinverkkoihin, kuten sähköjohtoihin sekä öljy- ja kaasuputkiin. Sähköverkoissa ne voivat pahimmillaan aiheuttaa laajoja sähkökatkoja tai jopa vaurioittaa muuntajia.

Muita rajusta avaruussäästä kärsiviä järjestelmiä ovat esimerkiksi pitkän kantaman radioliikenne sekä satelliitit. Maata kiertävissä satelliiteissa ja esimerkiksi satelliittipaikannuksessa voi ilmetä tavallista runsaammin toimintahäiriöitä avaruusmyrskyjen aikana.

Avaruussääennusteiden avulla voidaan varautua haitallisiin vaikutuksiin

Avaruussäätutkimuksen tavoitteena on kehittää kykyä ennustaa avaruussäätä ja erityisesti sen rajuimpia ilmiöitä samaan tapaan kuin maanpäällistä säätäkin ennustetaan. Tavalliseen säähän verrattuna avaruussään ennustaminen on kuitenkin paljon vaikeampaa.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana avaruussään tutkimus on kehittynyt nopein harppauksin. Tähän ovat vaikuttaneet parantunut avaruussääilmiöiden fysiikan ymmärtäminen sekä yhteiskuntien alati lisääntyvä riippuvuus avaruussäälle herkkien teknologisten järjestelmien virheettömästä toiminnasta. 

Ilmatieteen laitoksessa on kuitenkin kehitteillä uusia innovaatioita, joiden ansiosta avaruusmyrskyissä häiriöityvää ionosfääriä voidaan kartoittaa aiempaa tarkemmin. Kartoituksen ansiosta esimerkiksi satelliittien signaalien etenemistä voidaan ennustaa aiempaa tarkemmin, mikä parantaa satelliittisignaalien laatua häiriöistä huolimatta.

Avaruussäätä halutaan ennustaa mahdollisimman hyvin, jotta ilmiölle herkkiä teknologioita voidaan suojata avaruusmyrskyjen ajaksi.  Siinä sivussa avaruussääennustukset poikivat ennustuksia revontulien näkyvyydestä, mikä kiinnostaa monia.

Lisätietoja:

Tiera Laitinen, puh. 050 380 3279, tiera.laitinen@fmi.fi