Uutinen 1.8.2013

Päivä meteorologina

Miltä näyttää meteorologin työpäivä? Seurasimme Pauli Jokista kesäisen perjantain ajan.
Kuva: Viivi Viitanen

Kello 07.45

Kesäaamu on jo täydessä käynnissä, kun Pauli Jokinen saapuu töihin, niin sanottuun L-vuoroon. – Tässä vuorossa minulla on maa-alueiden varoitusvastuu. Lisäksi seuraan koko maailman sääilmiöitä, Jokinen kertoo. Perjantaista on tulossa hiukan keskimääräistä kiireisempi maan etelä- ja keskiosiin ennustettujen ukkoskuurojen vuoksi. – Tänään on pysyttävä erityisen valppaana, sillä rajuilmat voivat yllättää, Jokinen toteaa.

Kello 09.00

Pauli Jokisen istuu työpisteellään Ilmatieteen laitoksen Sääpäivystyksessä. Jokinen tarkkailee parhaillaan säämalleja, joiden avulla sääennusteet tehdään. Ruudulla näkyy maan eri osille tehty ennustus, joka luetaan radiossa puolen päivän aikaan. – Koko maahan on tulossa pilvinen päivä, tosin välillä taivas rakoilee.

Kello 11.00

Aurinko pilkistää pilviverhon takaa. Pauli Jokinen istuu tuolissaan vastailemassa tiuhaan soivaan mediapuhelimeen. Tänään maakuntaradioista kysellään lähestyvistä ukkosista, yleisesti mediaa kiinnostavat erityisesti sään ääri-ilmiöt. Kesällä erityisen kuumia aiheita ovat juuri tänäänkin jyrähtelevät ukkoset sekä helteet.

Kello 13.00

Pauli Jokinen nappaa lounaan laitoksen kahvilasta ja kiiruhtaa pian takaisin tietokoneen äärelle paikantamaan globaaleja sääilmiöitä, muun muassa myrskyjä ja maanjäristyksiä. Juuri nämä ilmiöt saivat Jokisen aikoinaan hakeutumaan meteorologiksi. – Jännittävät sääilmiöt ovat piristysruiskeita meteorologien päivässä, toteaa myrskybongaustakin harrastava Jokinen.

Kello 15.00

Yleisradion toimittaja saapuu haastattelemaan Pauli Jokista ukkosista. – Mediahaastatteluiden määrä riippuu viikosta. Välillä ei ole viikkoihin yhtään, välillä olen haastateltavana joka päivä. Kadulla minua ei onneksi tunnisteta, Jokinen nauraa.

Kello 15.50

Pauli Jokisen työvuoro on päättymäisillään ja Jokinen lähtee ansaitulle kesälomalleen. – Tämä työpäivä kuvasi aika hyvin tyypillistä työpäivääni Ilmatieteen laitoksella. Nyt on huojentunut olo. Kesälomalla aion elää hetkessä – tasaisen harmaa koleus on se ainoa vieras, jota en toivo lomallani kylään, Jokinen virnistää. Toivotaan parasta!