Uutinen 23.10.2013

Tarkista jäätilanne jääkartalta

Jääkartta kertoo jäätilanteen merialueilla sekä meriveden pintalämpötilat.
Kuva: Antonin Halas

Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla julkaistaan lokakuun lopusta toukokuun loppupuolelle joka viikko yksinkertaistettu jääkartta, josta näkee viikoittaisen jäätilanteen Suomea ympäröivillä merialueilla. Kartta sisältää jäätilanteen lisäksi tietoa myös meriveden pintalämpötiloista. Karttaan on merkitty jäälliset alueet sekä jäättömien alueiden pintalämpötilat alle yhdestä asteesta ylöspäin. Kartta ei ole ennuste, vaan kuvaa senhetkisen jäätilanteen joka viikko. Marraskuun alusta alkaen yksinkertaistetun jäätilannekartan lisäksi julkaistaan tarkempi Itämeren jääkartta, joka on tarkoitettu etenkin merellä liikennöivien tueksi.

Järvien jäätilannetta seuraa Suomessa Suomen ympäristökeskus SYKE.

Jääkartasta apua veneilyyn ja jäällä liikkumiseen

Ajankohtainen jäätilanne kannattaa aina tarkistaa jääkartasta, eikä jäälle pidä lähteä almanakan mukaan. Veneilijöille jääkartasta on apua, kun pohditaan veneilykauden jatkumista ja veneen nostoa. Jos suunnittelee veneen nostoa eikä aio jatkaa veneilykautta, on varminta nostattaa vene hyvissä ajoin syys- tai lokakuun aikana. Kartan pintalämpötilatietoja voi tulkita siten, että jos oma ranta on alueella, jossa lämpötilaksi on merkitty alle yksi aste, on veneen noston ajankohta mennyt ohi ja jäätyminen alkaa pian. Jos ranta on alueella, jossa veden lämpötilaksi on merkitty alle kolme astetta, veneen noston olisi syytä tapahtua seuraavan kahden viikon aikana.

Jos taas suunnittelee jäällä liikkumista, turvallisuuden nimissä on viisainta odottaa alkavaa vuotta ja silloinkin varmistaa jäätilanne ennen jäälle lähtöä. On syytä odottaa, kunnes alue on merkitty jääksi ja paksuus on vähintään 10 cm.

Jäätilannekartta Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla

Järvien jäänpaksuus Ympäristo.fi -sivustolla