Uutinen 15.11.2013

MAVEN-luotain laukaistaan maanantaina 18.11. kohti Marsia

MAVEN tutkii Marsin ilmakehän pakoa.
Kuva: NASA

Yhdysvallat lähettää luotaimen tutkimaan miten Mars menettää ilmakehäänsä avaruuteen. MAVEN-luotaimen tutkimus liittyy kysymykseen planeettojen ilmakehien kehityksestä. Vaikka Mars on nykyisin kylmä ja kuiva paikka verrattuna maapalloon, tiedetään sen pinnalla joskus virranneen nestemäistä vettä. MAVEN selvittää tekijöitä, jotka ajoivat planeetan kuivumaan ja menettämään suuren osan ilmakehästään.

Marsin kiertoradalla luotain tekee havaintoja ilmakehän pakenevista hiukkasista, sekä aurinkotuulesta planeetan ympärillä. Aurinkotuulen tiedetään aiheuttavan hiukkaspakoa sisäisesti magnetoitumattomien Marsin ja Venuksen yläilmakehistä.

Havaintojen toivotaan johtavan aikaisempaa tarkempaan kuvaan Marsin hiukkaspaon nykytilasta, ja sen kautta parempaan ymmärrykseen miten planeetan ilmakehä ja mm. hiilidioksi- ja vesivarannot ovat muuttuneet aurinkokunnan kehityksen aikana.

Mars Express tutkii jo Marsia

Marsia kiertää tällä hetkellä myös esim. eurooppalainen Mars Express, jonka ASPERA-3 -hiukkasmittalaitteen suunnitteluun ja rakentamiseen Ilmatieteen laitos on osallistunut. ASPERA-3 tekee niin ikään havaintoja Marsin ilmakehästä pakenevista hiukkasista. MAVENin ja Mars Expressin samanaikaiset mittaukset tuovat lisätietoa hiukkaspaon ajallisista ja paikallisista vaihteluista.

Suomen akatemian tutkijatohtori Riku Järvinen Ilmatieteen laitokselta työskentelee vierailevana tutkijana Coloradon yliopiston ilmakehä- ja avaruusfysiikan laboratoriossa Boulderissa. Laboratorio on suunnitellut MAVEN-luotaimen ja johtaa sen tieteellistä ohjelmaa. Järvinen seuraa luotaimen laukaisua Kennedyn avaruuskeskuksessa Floridassa.

Lisätietoja:

Tutkija Riku Järvinen, riku.jarvinen@fmi.fi