Uutinen 19.11.2013

Lumen määrä vähenee pohjoisella pallonpuoliskolla merijäätä nopeammin

Kuva: IL ja YM

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n viidennen arviointiraportin mukaan muutoksia koko ilmastosysteemissä on ollut havaittavissa. Ilmakehä ja meret ovat lämmenneet, lumen ja jään määrä ja laajuus ovat vähentyneet ja merenpinta on noussut. Pohjoiselta pallonpuoliskolta erityisesti keväinen lumipeite on vähentynyt ja ikirouta on sulamassa.

GlobSnow-projekti kerää satelliittidatasta aikasarjoja

Satelliittitiedot lumen esiintyvyydestä, määrästä ja olomuodosta tarkentavat tulevaisuudessa ilmastomallien tuottamia ilmastoskenaarioita. Ilmatieteen laitos on koordinoinut ESAn GlobSnow-projektia vuodesta 2008 lähtien. Ilmatieteen laitos on tutkinut projektissa erityisesti lumen vesiarvoa ja lumen peittoalan kehitystä pitkien satelliittiaikasarjojen aineistoista.Satelliittikuvat pohjoiselta pallonpuoliskota paljastavat, että lumipeite on kutistunut viitenä viimeisenä vuonna kesäkuussa uuteen minimiarvoon. Uusin ennätys lumen peittämässä alassa saavutettiin kesäkuussa 2012. Satelliittihavaintoja lumipeitteen globaalista kattavuudesta on tehty noin 45 vuotta.

Lumen peittämä alue on vähentynyt kesäkuussa tehdyissä mittauksissa 17 % vuosikymmenessä. Lumen määrä on vähentynyt huomattavasti nopeammin kuin mitä ilmastomallit ovat ennustaneet. Vertailukohtana lumen sulamiselle voidaan pitää arktisen merijään minimipeittoa, joka ajoittuu vuosittain syyskuulle. Merijään syyskuussa peittämä ala on vähentynyt 1979 - 2012 tehdyissä mittauksissa 13 % tahtia vuosikymmenessä. Lumen peittämä ala on siis kutistunut merijäätä nopeammin. Lumen massa pohjoisella pallonpuoliskolla on vähentynyt tammi-huhtikuussa keskimäärin -7 % viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana.

Lumella ja jäällä yhtä suuri merkitys ilmastonmuutoksessa

Lumipeitteen ja jääpeitteen pienenemisillä on viimeisten 30 vuoden aikana ollut käytännössä yhtä suuri lämmittävä vaikutus koko maapallon mittakaavassa. Auringon säteitä heijastavan lumen ja jään sulaminen arktisilla alueilla kiihdyttää koko maapallon lämpenemistä, koska auringon säteet imeytyvät paremmin jään ja lumen alta paljastuvaan maaperään eivätkä heijastu takaisin avaruuteen.

GlobSnow-hankkeessa on kerätty ensimmäinen maailmanlaajuinen historiallinen aikasarja satelliittidatasta, joka määrittää lumipeitteen esiintyvyyttä, määrää ja olomuotoa. – Aikasarjat ovat merkittävä ilmaisin, joka kertoo arktisilla alueilla tapahtuvista muutoksista. Uudessa IPCC-raportissa julkaistuja arvioita lumen, jäätikköjen ja ikiroudan käyttäytymisestä eri skenaarioiden mukaan vuoteen 2011 mennessä.

Lisätietoja:

Tutkimusprofessori Jouni Pulliainen, jouni.pulliainen@fmi.fiErikoistutkija Kari Luojus, kari.luojus@fmi.fi