Uutinen 2.3.2016

Ilmatieteen laitoksen osaamista EU-komission tutkimusrahoituksen jakoa pohtiviin elimiin

Ilmatieteen laitoksen yksikön päällikkö Minna Palmroth ja tutkimuspäällikkö Sanna Sorvari on valittu Horisontti2020-ohjelman neuvoa-antavien ryhmien johtaviin asemiin.

Sanna Sorvari valittiin tutkimusinfrastruktuureja pohtivan ryhmän varapuheenjohtajaksi ja Minna Palmroth avaruusalalla neuvovan komitean puheenjohtajaksi.

Horisontti 2020 on EU:n tutkimuksen ja innovaatioiden tutkimusohjelma, joka jakaa 7-vuotisen kautensa aikana noin 80 miljardia euroa tutkimukselle ja tuotekehitykselle. Komission tavoitteena on luoda Horisontin avulla Eurooppaan kasvua ja uusia työpaikkoja sekä parantaa eurooppalaisten yritysten asemaa globaalissa kilpailussa.

Horisontti 2020:n neuvoa-antavat ryhmät (Horizon2020 Advisory Groups) koostavat suosituksiaan siitä, mihin haasteisiin ja toimiin Horisontin seuraavissa työohjelmassa pitäisi keskittyä. EU:n Komissio käyttää ryhmien toimittamia suosituksia seuraavien työohjelmien valmistelutyössään. Raportit antavat viitteitä tutkijoille siitä, minkälaisia rahoitushakuja on suunnitteilla.

Aiemmin neuvoa-antavien ryhmien jäseninä on ollut yhteensä 11 suomalaista yksityishenkilöä ja viisi suomalaista organisaatiota. "Olen ylpeä tilanteesta, jossa Ilmatieteen laitoksella on nyt kaksi näkyvää ja korkeatasoista paikkaa. Se kertoo siitä, että näkemystämme ja osaamistamme arvostetaan Euroopassa ", toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkimusjohtaja Yrjö Viisanen.

Avaruustutkimuksen ja tutkimusinfrastruktuurien suuntaviivoja lähivuosille

H2020 koostuu kolmesta osa-alueesta eli pilarista, joita ovat huipputason tiede, teollisuuden johtoasema ja yhteiskunnalliset haasteet. Jokaisen pilarin alla on erilaisia teemoja, jotka keskittyvät erilaisiin tutkimusalueisiin. Teemoja varten kerätään neuvoa-antava ryhmä, joka koostuu asiantuntijajäsenistä. "Komitean jäsen ei siis edusta maataan vaan asiantuntemusaluettaan", Minna Palmroth kertoo. Jäsenyys on kestoltaan 2+2 vuotta ja aina puolessa välissä komitean kautta vanhat eroavat ja puolet komiteasta uudistuu.

Minna Palmroth vetää jatkossa "Teollisuuden johtoasema" -pilarin alle kuluvaa avaruusalaa neuvovaa komiteaa. Avaruusalan tutkimuksen tavoitteena on edistää kilpailukykyistä avaruusteollisuutta ja innovatiivista alan tutkimusyhteisöä. Tutkimus kehittää ja hyödyntää mm. satelliitteja Euroopan unionin ja jäsenmaiden poliittisten ja yhteiskunnallisten tarpeiden täyttämiseksi. "Ryhmän puheenjohtaja on näkyvässä asemassa ja hänen tehtävänään on koota strategiapaperi koko ryhmän näkemyksistä. Puheenjohtajan vastuu on siis suuri, sillä työohjelma on se, mitä vastaan tutkijat hakevat rahaa tutkimuksiinsa lähivuosina", Palmroth toteaa.

Sanna Sorvarin osaamisalana olevat tutkimusinfrastruktuurit kuuluvat "Huipputason tiede" -pilarin alle. Laadukkaat tutkimusinfrastruktuurit ovat edellytys huipputason tieteen ja tutkimuksen tekemiselle. EU:n rahoituksen tavoitteena on tukea korkeatasoista tutkimusta ja lisätä rajojen ja sektoreiden välistä tutkimusyhteistyötä.

Lisätietoja:

Yksikön päällikkö Minna Palmroth: minna.palmroth@fmi.fi

Tutkimuspäällikkö Sanna Sorvari: sanna.sorvari@fmi.fi

http://www.tekes.eu/

http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/experts