Uutinen 20.6.2016

Voimakas UV-säteily näkyy Ilmatieteen laitoksen varoituskartalta

UV-säteilyn voimakkuudesta varoitetaan tänä kesänä erikseen vain, kun säteily on voimakasta eli UV-indeksi on vähintään 6. Tiedote on nähtävissä muiden varoitusten yhteydessä varoituskartalla.
Kuva: Kirsti Kotro

Tänä vuonna UV-indeksi ei vielä ole kertaakaan saavuttanut voimakkaan säteilyn lukemaa. Ensimmäinen tiedote voimakkaasta säteilystä on annettu tänään 21.6. Viime vuonna kesän ensimmäinen voimakkaan UV-säteilyn lukema mitattiin 28. päivänä kesäkuuta.  Keskimäärin kesän ensimmäiset voimakkaan UV-säteilyn lukemat osuvat kesäkuun 20. päivälle. UV-indeksi saavuttaa Suomessa lukeman 6 keskimäärin kahdeksana päivänä vuodessa.   

Voimakas UV-säteily on korkealta paistavan auringon, vähäpilvisen sään sekä otsonikerroksen yhteissumma. Aurinko on juhannuksen tienoilla korkeimmillaan klo 12–14 välisenä aikana, ja Etelä- ja Keski-Suomessa saavutetaan päivittäin ainakin UV-indeksin arvo 5 ja Pohjois-Suomessa 4, ellei säteilyä vaimentamassa ole paksu pilvi. UV-säteilyltä on suojauduttava, kun UV-indeksi ylittää arvon 3.

UV-indeksi ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän. UV-indeksin vaihteluun vaikuttavat ennen kaikkea sijainti maapallolla sekä vuoden- ja vuorokaudenaika. UV-indeksi vaihtelee maapallolla välillä 0−20. Tropiikissa UV-indeksi pysyy yli kymmenessä läpi vuoden, mikä tarkoittaa sitä, että UV-säteily on äärimmäisen voimakasta ja suojautumiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. "Kannattaa muistaa, että myös Välimeren alueella, jossa suomalaiset paljon viettävät lomiaan, UV-säteily on kesäaikaan voimakasta ja auringolta tulisi muistaa suojautua hyvin", tutkija Anu Heikkilä muistuttaa.

Videolla Anu Heikkilä kertoo lyhyesti, mikä on UV-indeksi:https://youtu.be/AzR6khSsES8

Lisätiedot:

Tutkija Anu Heikkilä, puh. 050 338 4854, anu.heikkila@fmi.fi.

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

www.ilmatieteenlaitos.fi/uvi