Uutinen 11.4.2014

Arktisilta alueilta tarvitaan jatkuvia havaintoja

Havainnot auttavat ymmärtämään arktisella alueella tapahtuvaa muutosta
Kuva: Timo Vihma

Yli 200 asiantuntijaa ympäri maailmaa kokoontui Arctic Science Summit Week – ja Arctic Observation System –kokouksiin Helsinkiin huhtikuun ensimmäisellä viikolla. Kokouksia isännöi Ilmatieteen laitos yhdessä Helsingin ja Oulun yliopistojen kanssa. Kokoukset huipentuivat perjantaina 11.4. pidettyyn arktisen havaintotoiminnan tarpeita ja haasteita käsittelevään paneelikeskusteluun.

"Pitkäaikaiset ja monipuoliset havainnot arktiselta alueelta ovat erittäin tärkeitä, jotta ymmärrämme paremmin arktisella tapahtuvia suuria muutoksia", sanoi paneelin puheenjohtajana toiminut Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas. "Havainnot ovat myös arktiselle alueelle kehitettävien sää-, meri- ja jääpalveluiden perusta. Kysyntä arktisen alueen palveluille kasvaa, sillä arktiseen alueeseen kohdistuu yhä suurempi taloudellinen ja poliittinen huomio. Myös toimivat tietoliikenneyhteydet ovat välttämättömiä, jotta palveluita voidaan välittää arktisille toimijoille."

Yksi tärkeimmistä tavoista havainnoida arktista aluetta ovat satelliitit. Euroopan avaruusjärjestö ESA:n Sentinel-1- satelliitti laukaistiin huhtikuun alussa ja se tuottaa tietoa mm. jään peittävyydestä.  "ESA:n Sentinel-satelliittiohjelma on erinomainen arktisen havaintotoiminnan kannalta", Petteri Taalas sanoi. "Sen lisäksi tarvitaan kuitenkin geostationäärisiä havaintoja arktiselta alueelta." Geostationäärisellä radalla kulkeva satelliitti antaa jatkuvampaa kuvaa havainnoitavasta alueesta.

Paneelin jäsenet toivat esiin kansainvälisen yhteistyön merkityksen arktisen alueen havaintotoiminnassa ja tutkimuksessa.   Esiin nousi myös avoimen datapolitiikan merkitys myös arktisten havaintojen osalta. Paneelissa todettiin, että tietoaineistojen vapaa saatavuus tuo huomattavia yhteiskunnallisia ja taloudellisia hyötyjä.  Turvallinen, kestävä ja alkuperäisväestöä kunnioittava arktinen toiminta korostui panelistien puheenvuoroissa.  Luotettavan tiedon sekä palveluiden tarve kasvaa, kun toiminta arktisella alueella lisääntyy.

Paneelissa oli mukana Petri Peltonen työ- ja elinkeinoministeriöstä, Kanadan Suomen suurlähettiläs Andrée Cooligan, Sergei Priamikov Aari-instituutista Venäjältä, Takashi Kiyoura  Japanin opetus-, kulttuuri-, urheilu-, tiede- ja teknologiaministeriöstä, Barbara Ryan johtaja Group on Earth Observation –organisaatiosta, Mark Drinkwater Euroopan avaruusjärjestö ESAsta sekä Franz Immler Euroopan komissiosta.