Uutinen 29.10.2014

Auringon jättiläispilkku kasvanut edelleen

Kuva: NASA

Ilmatieteen laitoksen avaruustutkijat seuraavat Auringossa näkyvää poikkeuksellisen suurta auringonpilkkuryhmää.  Jättiläispilkku on kasvanut edelleen ja on suurin, mitä Auringossa on havaittu sitten vuoden 1990. Nyt pilkkuryhmä, virallisemmin aktiivinen alue 2192, on menossa pois näkyvistä Auringon länsireunan taakse. Näin suurikokoiset pilkut ovat yleensä pitkäikäisiä ja kestävät parin–kolmen Auringon pyörähdyksen ajan, joten pilkku ilmestynee uudestaan esiin kahden viikon kuluttua.

Suuren pilkkuryhmän avaruussäävaikutukset ovat jääneet vaisuiksi. Se on tuottanut kuusi suurta roihupurkausta ja parikymmentä keskikokoista, mutta yksikään roihuista ei ole ollut poikkeuksellisen voimakas. Roihuihin ei myöskään ole liittynyt koronan massapurkauksia, joten ne eivät ole aiheuttaneet tavallisesta poikkeavia revontulia.

Pilkkuryhmän ollessa Auringon takapuolella siinä tapahtuvat purkaukset eivät aiheuta Maassa radiohäiriöitä eivätkä revontulia, koska sähkömagneettinen säteily ja massapurkausten hiukkaspilvet eivät kohdistu tänne. Purkauksissa toisinaan vapautuvia suurienergiaisia protoneja Auringon magneettikenttä voi ohjata Maahan vielä Auringon länsireunan takaakin. Ne muodostavat säteilyriskin satelliiteille ja astronauteille, mutta eivät vaikuta elämään maanpinnalla, koska ilmakehä suojaa maata tehokkaasti.

Aikaisempi uutinen aiheesta: http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/25586424

Lisätietoja:

Tutkija Tiera Laitinen, puh. 029 539 4651, tiera.laitinen@fmi.fiYksikön päällikkö Minna Palmroth, puh. 029 539 4696

Revontulitilanne: Auroras Now! http://aurora.fmi.fi/public

Lisätietoa avaruussäästä: http://ilmatieteenlaitos.fi/avaruussaa