Uutinen 24.7.2017

Sääennusteiden osuvuutta seurataan

Sääennusteen paikkansapitävyyteen vaikuttaa muun muassa sääennusteen pituus, ennustettavien ilmiöiden koko, vallitseva säätyyppi ja vuodenaika.
Kuva: Tero Pajukallio

Ilmatieteen laitos seuraa sääennusteiden osuvuutta päivittäin. Sääennusteet ovat parantuneet vuosien myötä, mutta toisaalta myös vaatimukset ovat kasvaneet. Säätietoa tarvitaan ajallisesti ja paikallisesti yhä tarkempana. Parhaimmillaan lämpötilaennusteiden osuvuuden kuukausikeskiarvo on yli 90 prosenttia, mutta hankalassa säätyypissä voi ennusteiden taso parikymmentä prosenttia alhaisemmaksi.

Kesällä nopeasti vaihteleva, epävakainen säätyyppi vaikeuttaa ennusteiden tekemistä. Kesäaikaan monet sääilmiöt ovat usein lyhytikäisiä ja pienikokoisia. Esimerkiksi tyypillisen kesäisen sadekuuron elinikä on vain puolesta tunnista tuntiin. Pari päivää ennen voidaan ennustaa, että sadekuuroja on tulossa. Päivää ennen osataan kertoa jo aluetasolla, että missä niitä todennäköisimmin tulee, ja kuinka yleisesti. Yksittäistä sadekuuroa ei kuitenkaan voi ennustaa edes tuntia ennen, vaan sen voi havaita vasta säätutkalla, kun se on jo syntynyt. Myös kuuro- ja ukkospilviin liittyvät ilmiöt, kuten syöksyvirtaukset ja rakeet, ovat samalla tavalla ilmiöitä, joita ei voi ajoittaa ja paikallistaa aivan tarkasti.

Tuorein tieto tarkentaa ennustetta

Uutta tetoa sääennusteisiin tulee jatkuvasti. Esimerkiksi yksittäiset sääennustusmallit päivittyvät tyypillisesti 2-4 kertaa päivässä. Koska malleja on käytössä useita, ennusteet erityisesti 6 tunnista eteenpäin voivat muuttua useita kertoja päivässä. Tuorein tieto aina tarkentaa ennustetta. Erityisen helposti muuttuu yhden paikan ennuste, jossa yhden sääsymbolin avulla kuvataan vaikkapa puolen vuorokauden säätä. Jos esimerkiksi sadealueen reitti tai ajoitus muuttuu hiukan, pienikin muutos voi muuttaa yhdelle paikan sademerkin poudaksi tai päinvastoin. Usein parhaimman käsityksen tulevasta säästä saa, kun hyödyntää tutkakuvia, tekstimuotoisia ennusteita ja sääkarttoja samanaikaisesti.

Lue lisää:

Mikä on säämalli? https://atmoslehti.fi/teema/saamalli-nykypaivan-ennustetehdas-2/Lämpötilaennusteen osuvuusseuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/saaennusteen-osuvuus

Eri sääsuureiden ennustettavuudesta: http://ilmatieteenlaitos.fi/kuinkapitkallesaatavoiennustaaSääennusteiden osuvuudesta: http://ilmatieteenlaitos.fi/saaennusteet-parantuvatSääennusteiden vaihtelusta päivästä toiseen ja kuinka se näkyy erityyppisissä ennusteissa: http://ilmatieteenlaitos.fi/saaennuste-vaihtelee-paivasta-toiseen