Uutinen 23.11.2017

Ilmakehän pienhiukkasten määrä lisää pilvisyyttä Itämeren ympäristössä

Itämeren ympäristössä tehdyn tutkimuksen mukaan pilvipeite muuttuu kattavammaksi, kun ilmakehän pienhiukkaset lisääntyvät ilmakehässä.
Kuva: Kirsti Kotro

Lisäksi pilvien ja pienhiukkasten vuorovaikutuksella todettiin muita ilmastoa muuttavia seurauksia; pilvien eliniän pidentyi ja pilvet pidättivät sadetta pidempään, kun pienhiukkasten määrä kasvoi ilmassa.

 "Tutkimuksessa analysoitiin satelliittihavaintoihin pohjautuvia pienhiukkasten ja pilvien ominaisuuksia 12 vuoden ajalta Itämeren ympäristössä", kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Giulia Saponaro. Tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella, miten paljon erilaiset pienhiukkasolosuhteet vaikuttavat pilvien ominaisuuksiin Itämeren ympäristössä.

Suuri pienhiukkaskuorma näyttäisi johtavan korkeampien ja paksumpien pilvien muodostumiseen. Vaikutukset olivat selvästi nähtävissä silloin kun keskimääräinen pienhiukkaskuormitus oli pieni. Jos keskimääräinen hiukkaskuorma on suuri, sen edelleen kasvaminen ei enää aiheuta muutoksia pilvien ominaisuuksiin. Pilvipeite muuttui kattavammaksi koko Itämeren ympäristössä hiukkaskuorman kasvaessa.

Nämä havainnot soveltuvat erinomaisesti laajojen alueiden tutkimiseen, joskin pohjoisilla leveysasteilla auringonvalon vähäisyys rajoittaa havaintojen saatavuuden lähinnä kesäkuukausiin. Havaintorajoitteiden johdosta Itämeren alue jätetään usein huomiotta globaaleissa pienhiukkas- ja pilvitutkimuksissa.

Lisätietoja:

Tutkija Giulia Saponaro, giulia.saponaro@fmi.fi

Saponaro, G., Kolmonen, P., Sogacheva, L., Rodriguez, E., Virtanen, T., and de Leeuw, G.: Estimates of the aerosol indirect effect over the Baltic Sea region derived from 12 years of MODIS observations, Atmos. Chem. Phys., 17, 3133-3143, https://doi.org/10.5194/acp-17-3133-2017, 2017.

https://www.atmos-chem-phys.net/17/3133/2017/