Uutinen 29.3.2012

Koska kevät alkaa?

Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi nollan yläpuolella. Tämä vaatii tilanteen seuraamista yli viikon ajan.
Kuva: Eija Vallinheimo

Maan keskivaiheilla kevät on alkanut aikaisimmillaan vuodesta 1961 alkaen jo ennen maaliskuun puoliväliä ja Lapissakin jo huhtikuun alussa, viimeksi vuosina 2010 ja 2011. Myöhäisimmillään kevät on Etelä-Suomessa alkanut vasta huhtikuun puolivälin jälkeen ja Lapissa kevättä on saatu pisimmillään odottaa toukokuun puoliväliin asti. Termisen kevään alku vaihtelee tyypillisesti pari viikkoa keskiarvoajankohdasta. Verkkosivuillamme olevaa termisen kevään alkamisesta kertovaa karttaa päivitetään tarpeen mukaan kevään edetessä.

Terminen kasvukausi alkaa kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi + 5 asteen yläpuolella ja lumi on sulanut. Tätä saadaan tänä keväänä vielä jonkin aikaa odotella. Aukeilta mailta lumipeite häviää 2 - 3 viikon kuluttua termisen kevään alkamisesta ja metsistä keskimäärin kaksi viikkoa myöhemmin. Lumen sulamiseen vaikuttaa lämpötilan vuorokausivaihtelu. Lämpötilan noustessa päivisin nollan yläpuolelle lumi sulaa jo varsin vauhdikkaasti. Yöpakkaset kuitenkin pysäyttävät sulamisen ja seuraavana aamupäivänä tarvitaan paljon lämpöenergiaa, että sulaminen käynnistyy uudelleen.

Kevätjäät petollisia

Kevät tulee ottaa huomioon myös jäillä liikuttaessa. Jäät haurastuvat, ja meriveden noustessa jäälle lumi vettyy ja tummuu. Valkoinen, luminen pinta heijastaa auringon säteilystä 95 prosenttia, kun taas tummunut jään pinta heijastaa enää noin 17 prosenttia. Vettynyt tummahko lumi siis kerää vaaleaa lumipeitettä paremmin auringon säteilyä ja nopeuttaa jäiden sulamista. Meressä, toisin kuin järvissä, jää lämpiää myös altapäin. Virtaukset tuovat avomereltä lämpimämpää vettä, joka sulattaa jäätä altapäin. Lämpimämpi vesi irrottaa jääkiteitä toisistaan, jolloin kidepuikot ovat enää löyhästi kiinni toisissaan. Jään sanotaan olevan tällöin puikkoutunutta. Tulee muistaa, että syystalvesta poiketen, jään paksuus ei enää kerro mitään jään turvallisuudesta. Keväällä ei ole varmaa tapaa sanoa, missä jää kantaa ja missä ei.

Lisätietoja:

http://ilmatieteenlaitos.fi/vuodenajat