Paikallissääsivun hakutoiminnossa on edelleen ongelmia. Pahoittelemme puuttuvia tietoja. Asiaa selvitetään parhaillaan.

Ajankohtaista: 2018

Katupölykausi oli keskimääräinen

4.6.2018 11:19

Katupölykauden huippu ajoittui tänä vuonna huhtikuun puoliväliin, paria viikkoa tavanomaista myöhempään. Raja-arvot eivät ylittyneet millään asemalla.

Pahimmat päivät olivat 11.–13. huhtikuuta, jolloin pölisi pahasti lähes kaikilla seurantaa tekevillä kaupunkiasemilla pohjoisimpia Oulua, Raahea ja Kajaania lukuun ottamatta.

Keskimäärin pölypäivien määrät ja pitoisuustasot jäivät tänä vuonna varsin tavanomaisiksi. Eniten pölypäiviä mitattiin Espoon, Helsingin, Kuopion ja Lahden mittausasemilla. Raja-arvon ylityksiä ei kuitenkaan tapahtunut millään asemalla.

Katupölyn haitallisin osuus ovat halkaisijaltaan alle 10 mikrometrin niin sanotut hengitettävät hiukkaset (PM10), jotka kulkeutuvat hengitysilman mukana elimistöön. Terveyden suojelemisen raja-arvo on 50 µg/m3, joka saa ylittyä 35 päivänä vuodessa kullakin asemalla.

Tyypillisiä katupölyn aiheuttamia oireita ovat nuha, yskä, kurkun ja silmien kutina sekä hengitysoireet. Herkkiä väestöryhmiä ovat hengitystiesairaat sekä pikkulapset ja vanhukset. 

Katupölyä nousee ilmaan tienpintojen kuivuessa, kun talven aikana liukkauden vähentämiseksi levitetty ja liikenteen hienontama hiekka ja päällysteestä kulunut mineraaliaines nousevat ilmaan liikenteen ja tuulen vaikutuksesta. Pahin tilanne on tyypillisesti ruuhka-aikoina vilkkaasti liikennöidyillä katu- ja tieosuuksilla.

Kaupungit vastaavat oman alueensa ilmanlaadun seurannasta. Lisätietoja oman asuinalueesi ilmanlaadusta saat paikallisilta ilmanlaadun asiantuntijoilta. Ilmatieteen laitos kerää kaikki seurantatiedot tietojärjestelmäänsä ja julkaisee tiedot reaaliajassa osoitteessa https://ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaatu.

Lisätietoja:

Luettelo kuluvan vuoden ylityksistä: http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaadun-uusimmat-ylitykset

Tietoa hengitettävien hiukkasten ja pienhiukkasten pitoisuuksista ja trendeistä: http://ilmatieteenlaitos.fi/hengitettavat-hiukkaset sekä http://ilmatieteenlaitos.fi/pienhiukkaset-ilmansaasteena

Erikoistutkija Pia Anttila, puh. 050 368 6420, pia.anttila@fmi.fi