Uutinen 30.8.2012

Ilmatieteen laitos lisää yhteistyötä Himalajan alueella

Himalajan vuoristoalueen kehitysjärjestö ICIMODin pääjohtaja vieraili Ilmatieteen laitoksella elokuun lopulla.

Ilmatieteen laitos ja ICIMOD ovat solmineet 29. elokuuta 2012 yhteistyösopimuksen (MoU), joka vahvistaa Himalajan alueen luonnonkatastrofeihin varautumiseen ja alueen hydrometeorologisen tietämyksen lisäämiseen tähtäävää yhteistyötä. MoU virallistaa ja luo raamit organisaatioiden väliselle yhteistyölle. ICIMODin pääjohtaja David Molden vieraili Ilmatieteen laitoksella yhdessä ohjelmajohtaja Eklabaya Sharman kanssa.

ICIMOD (The International Centre for Integrated Mountain Development) on merkittävä järjestö Himalajan alueella, joka tukee aktiivisesti alueellista kehitystä ja koulutusta sekä hydrologian että meteorologian alalla. Sen jäsenmaita ovat Afganistan, Bangladesh, Bhutan, Kiina, Intia, Myanmar, Nepal ja Pakistan.

Lisääntynyt hydrometeorologinen tietämys auttaa varautumaan luonnonkatastrofeihin

Keski-Aasian ja Himalajan alueet ovat erittäin haavoittuvaisia luonnononnettomuuksille. Vahinkoja aiheuttavia sääolosuhteita tapahtuu toistuvasti. Vuoristo-olosuhteissa rankkasateet aiheuttavat vaikeasti ennakoitavia ja erittäin haasteellisia maavyöryjä, lumivyöryjä ja tulvia.

Ilmatieteen laitoksen ja ICIMODin yhteistyön tavoitteena on kasvattaa ICIMODin ja sen jäsenmaiden hydrometeorologista tietämystä ja parantaa varautumista sään aiheuttamiin luonnonkatastrofeihin. Ilmastonmuutos lisää todennäköisesti sään aiheuttamia ääri-ilmiöitä tulevaisuudessa. Hyvillä sää- ja ilmastopalveluilla voidaan hallita entistä tehokkaammin ilmastonmuutoksen ja sään ääri-ilmiöiden inhimillisiä ja taloudellisia haittavaikutuksia.

Yhteistyö ICIMODin kanssa on osa Ilmatieteen laitoksen kansainvälistä strategiaa ja esimerkki käynnissä olevasta järjestötoiminnasta. Yhteistyö lisää Ilmatieteen laitoksen tietämystä Himalajan alueen vuoristoekosysteemien sääoloista ja riskeistä.

Suomen ja Nepalin välinen yhteistyö jo tuttua

Yhteistyö Ilmatieteen laitoksen ja Nepalin Hydrometeorolgisen laitoksen välillä on ollut aktiivista vuodesta 2010 asti, jolloin käynnistyi FNEP-projekti (Finnish-Nepalese Project: Improved capability of the Government of Nepal to respond to the increased risks related to the weather-related natural disasters caused by climate change). FNEP-projektissa pyritään parantamaan Nepalin mahdollisuuksia varautua ilmastonmuutoksen myötä lisääntyviin luonnonkatastrofeihin kehittämällä meteorologista osaamista. FNEP-projekti jatkuu vuoden 2012 loppuun, ja neuvottelut FNEP 2 -projektista ovat parhaillaan käynnissä. Samankaltainen projekti on parhaillaan suunnitteilla myös Suomen ja Bhutanin välillä.

Tulvat ja niihin varautuminen on yksi ICIMODin ja täten myös Ilmatieteen laitoksen ja ICIMODin yhteistyön tärkeimmistä osa-alueista. Ulkoministeriö tukee ICIMODin koordinoimaa Establishment of a Regional Flood Information System in the Hindu Kush Himalayan region (HKH-HYcos) -projektia 2 miljoonalla eurolla. Ilmatieteen laitos on toiminut projektin ohjausryhmässä vuoden ajan ja yhteistyötä on tarkoitus lisätä hydrometeorologisen tiedon laadunvalvonnan alueella.

Globalisaatiolla ja ilmastonmuutoksella on kasvava merkitys herkkien vuoristoekosysteemien ja vuoristossa asuvien ihmisten elinkeinojen vakauden ylläpitämisessä. ICIMODin tavoitteena on auttaa vuoristokansoja sopeutumaan muutoksiin. Päätavoite on kehittää ekonomisesti ja ympäristöllisesti vakaa vuoristoekosysteemi sekä parantaa vuoristoväestöjen elintasoa Himalajan alueella.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Irma Ylikangas, irma.ylikangas@fmi.fiICIMODin verkkosivut: http://www.icimod.org