Uutinen 26.3.2015

Vuoden 2014 Timanttitekopalkinto LUOVAlle

Turvallisuuskomitea on myöntänyt vuoden 2014 Timanttitekopalkinnon LUOVA-luonnononnettomuuksien varoitusjärjestelmälle.

Palkinto jaettiin Suomen Erillisverkot Oy:n järjestämässä turvallisuusviestinnän ammattilaisten Erve Foorumissa tiistaina 24. maaliskuuta.

Timanttitekopalkinto luovutetaan vuosittain esimerkilliselle toiminnalle, kehitystyölle tai innovaatiolle, jolla edistetään yhteiskunnan turvallisuutta. Palkinnon myöntöperusteiden mukaan vuodesta 2010 toiminut LUOVA-järjestelmä on hyvä esimerkki verkostomaisesta tavasta luoda ajantasaista tilannekuvaa viranomaistoimijoiden käyttöön.

"LUOVA tehostaa luonnononnettomuuksien tilannekuvaa merkittävästi, koska järjestelmän kautta viranomaiset saavat yhdestä pisteestä jo ennakolta mahdollisimman tarkan tiedon ja vaikutusarvion väestön turvallisuutta tai infrastruktuurin toimivuutta uhkaavasta luonnonhäiriöstä.  Näiden tietojen perusteella eri viranomaiset voivat määrittää oman toimintansa ja tarvittaessa varoittaa väestöä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin", perusteluissa todetaan.

"LUOVAn loppukäyttäjät ovat olleet alusta lähtien aktiivisesti mukana järjestelmän kehittämisessä, näin järjestelmä pystyy mahdollisimman hyvin vastaamaan yhteiskunnan, yleisen turvallisuuden sekä sidosryhmien tarpeisiin", toteaa Ilmatieteen laitoksen LUOVA-hankkeen koordinaattori, yhteyspäällikkö Kristiina Säntti.

LUOVAn erityispiirteenä palkintolautakunnan mukaan on eri toimijoiden asiantuntijuuksien ja tuotannollisten vahvuuksien ristiin hyödyntäminen sekä vaikutusarvioiden tuottaminen hyödyntäen asiantuntijalaitosten ja turvallisuusviranomaisten välille rakennettua yhtä yhteistä tietokanavaa.

"LUOVA ei kuitenkaan ole pelkästään portaali, vaan asiantuntijoiden verkosto ja toimintatapa, jossa tietoa välitetään tiedon tuottajien ja loppukäyttäjien välillä. Tässä mielessä kiitoksen ovat ansainneet kaikki LUOVAssa mukana olevat toimijat", tähdentää Ilmatieteen laitoksen Sää- ja turvallisuusyksikön päällikkö Juhana Hyrkkänen.

Ilmatieteen laitoksen lisäksi LUOVA-järjestelmän ylläpitäjiä ovat Suomen ympäristökeskus ja Helsingin yliopiston Seismologian instituutti. Järjestelmän loppukäyttäjiin kuuluu yhteensä yli 40 organisaatiota, muun muassa valtion johto ja turvallisuusviranomaiset.

Timanttitekopalkinnon myöntää vuosittain Turvallisuuskomitea ministeriöiden valmiuspäällikkökokouksen esityksestä. Lisätietoja komitean tehtävistä ja toiminnasta www.turvallisuuskomitea.fi ja yhteiskunnan turvallisuusstrategiasta www.yhteiskunnanturvallisuus.fi.

Lisätietoja

Turvallisuuskomitean sihteeristöYleissihteeri Tatu Mikkola, puh. 029 514 0702, tatu.mikkola@turvallisuuskomitea.fi

Ilmatieteen laitosYhteyspäällikkö Kristiina Säntti, puh. 050 919 5457, kristiina.santti@fmi.fi