Uutinen 27.5.2013

Kesä alkanut tavanomaista aikaisemmin

Maan etelä- ja keskiosassa kesä käynnistyi noin 1-2 viikkoa tavanomaista aiemmin.
Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen mukaan terminen kesä on alkanut maan etelä- ja keskiosassa sekä paikoin Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa. Maan etelä- ja keskiosassa kesä käynnistyi noin 1-2 viikkoa tavanomaista aiemmin.

Toukokuun puoleenväliin mennessä kesän alku oli saavuttanut jo Lapin lounaisosan, missä kesä on alkanut paikoin jopa kolme viikkoa tavanomaista aikaisemmin. Esimerkiksi Rovaniemen lentoasemalla kesä alkoi 16. toukokuuta, mikä on havaintoaseman neljänneksi varhaisin kesän alkamispäivämäärä viimeisten 50 vuoden aikana.

Kesän toistaiseksi lämpimin päivä on ollut 17. toukokuuta, jolloin ylin lämpötila 27,3°C mitattiin Porin rautatieasemalla. Hellepäiviä on tähän mennessä ollut viisi kappaletta. Hellepäiväksi luetaan sellainen päivä, jolloin päivän ylin lämpötila on yli 25°C.

Termiset vuoden ajat määritellään vuorokauden keskilämpötilojen perusteella. Kesä määritellään alkavaksi silloin, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi 10 asteen yläpuolelle. Termisen vuodenaikojen vaihtumista seurataan pääsääntöisesti vähintään kymmenen vuorokauden ajan.

Kesän sään seuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/kesa-2013