Uutinen 4.5.2015

Venäjän Progress-huoltoalus putoaa Maahan viikonloppuna − ei aiheuta vaaraa Suomessa

Alus putoaa Maahan tämänhetkisen arvion mukaan lauantaina 9.5.
Progress M-27M -huoltoalus laukaistiin avaruuteen Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazakstanissa 28.4.2015. Kuva: Roscosmos/EPA

Venäjä laukaisi 28.4. miehittämättömän Progress M-27M -huoltoaluksen, jonka piti viedä tarvikkeita Kansainväliselle avaruusasemalle. Lennonjohto menetti kuitenkin yhteyden alukseen pian sen irtaannuttua kantoraketista. Alus on niin matalalla radalla, että se putoaa Maahan tämänhetkisen arvion mukaan lauantaina 9.5.

Alus suunniteltu tuhoutumaan ilmakehässä

Normaalisti Progress-huoltoalus ohjataan hallitusti ilmakehään sen suoritettua tehtävänsä. Se on suunniteltu tuhoutumaan ilmakehässä, mutta suurimmat osat säilyvät Maan pinnalle saakka.

"Tavallisesti osat putoavat eteläisen Tyynenmeren yläpuolella, jossa putoavista kappaleista ei ole vaaraa", kertoo professori Markku Poutanen Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.

"Koska alusta ei voi nyt ohjata, tapahtuu putoaminen hallitsemattomasti."

Baikonurin avaruuskeskuksesta laukaistussa Progress-aluksessa on 2,4 tonnia Kansainväliselle avaruusasemalle tarkoitettuja tarvikkeita. Koko aluksen massa on runsaat seitsemän tonnia. Vain telakointiportin sekä joidenkin polttoainetankin ja moottorin osien uskotaan selviävän Maahan saakka. Koska polttoainetakit ovat täynnä, on mahdollista että myrkyllistä hydratsiinia ja hapettimena käytettävää typpitetraoksidia vapautuu ilmakehään putoamispaikan lähellä.

Ei vaaraa Suomessa

Aluksen radan kaltevuus on noin 51 astetta päiväntasaajaan nähden. Pohjoisimmillaan se on Saksan korkeudella, joten Suomeen saakka aluksen osia ei voi tulla. Ilmakehä jarruttaa alusta, joka vajoaa hitaasti alemmaksi.

"Tarkkaa putoamisaikaa ei pystytä vielä arvioimaan, koska yläilmakehän tiheys ja siten myös jarrutuksen voimakkuus muuttuu jatkuvasti", Markku Poutanen toteaa.

Tämänhetkisen arvion mukaan alus putoaa lauantaina 9.5., mutta epävarmuus on vielä vuorokausi suuntaansa. Aluksen tuhoutuminen korkealla ilmakehässä aiheuttaa näyttävän valoilmiön, joka näkyy laajalla alueella. Suomessa sitä ei voi havaita.

Avaruusromun putoamisajan ja -paikan ennustamista vaikeuttavat avaruussään aiheuttamat yläilmakehän tiheysvaihtelut. Ilmatieteen laitos seuraa jatkuvasti avaruussäätä ja arvioi tarvittaessa myös sen vaikutuksia avaruusromujen putoamiseen.

Lisätietoja:

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksessa (ent. Geodeettinen laitos)Markku Poutanen, 040 7182152, markku.poutanen[ät]maanmittauslaitos.fi

Ilmatieteen laitoksessaTiera Laitinen, 029 539 4651, tiera.laitinen[ät]fmi.fi