Uutinen 7.5.2015

Pohjoisen jäämeren kevät tuo uusia haasteita Lancella ajelehtiville tutkijoille

Ilmatieteen laitoksen Merentutkimus-yksikön tutkija Annu Oikkonen lähtee ensi viikolla norjalaiselle tutkimusalus RV Lancelle tutkimaan merijään liikettä. Kevät on jäiden liikkeen tutkimisen kannalta erityisen mielenkiintoista aikaa.
Kuva: Jago Wallenschus

Ilmatieteen laitoksen tutkija Annu Oikkonen tutkii laivalla merijään dynamiikkaa. "Tällä ajelehtimismatkalla jään liikettä tutkitaan mm. Ilmatieteen laitoksen laivatutkan sekä poijujen avulla. Kun niiden avulla saadut tulokset yhdistetään satelliittikuvista saatavaan tietoon, meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus tutkia jään dynamiikkaa eri mittakaavoissa. Ilmastonlämpenemisen vaikutus jääkentän dynamiikkaan on ajankohtainen ja tärkeä aihe, jossa tutkittavaa riittää", Annu Oikkonen kertoo.

Kevät tuo uusia haasteita jään liikkeiden tutkimiseen

Tällä hetkellä tutkimusalus Lance on noin 200 kilometrin päässä Huippuvuorten pohjoispuolelta. Annu Oikkosen matkan aikana laiva ajelehtii todennäköisemmin kohti lounasta eli kohti Framin salmea. Ilmatieteen laitokselle matkan tärkeimpänä tavoitteena on saada tarkempaa tietoa mm. siitä, kuinka jääpeitteen oheneminen ja haurastuminen vaikuttaa jään liikkeisiin. Tämä on erittäin hyödyllistä tietoa esimerkiksi ilmastomallien kehittämisessä.

Ilmatieteen laitoksen Merentutkimus-yksikön päällikkö Jari Haapala oli Lancen mukana loppiaisen jälkeen. Tuolloin vastassa oli pimeä kaamosaika ja pahimmillaan jopa -40 asteen pakkaset. "Nyt keväällä olosuhteet ovat säiden puolesta selvästi helpommat kuin tammi-helmikuussa, jolloin Jari oli mukana. Nyt auringonvaloa riittää ympäri vuorokauden eivätkä lämpötilat ole ihan niin hurjan kylmiä kuin talvella", Annu Oikkonen kertoo. Toukokuun alkupäivinä Lancella mitatut lämpötilat ovat olleet -15 ja -20 asteen välillä eli olosuhteet ovat kuitenkin vielä ihan talviset. Valoa ja lämpöä on kuitenkin paljon enemmän kuin keskitalvella. Kevään edetessä uusia haasteita tutkijoille tuo lisääntyvä railojen avautuminen ja jäälautan halkeilu sekä sitten kesän alkaessa jäälle hiljalleen muodostuvat sulavesilammikot.

Annu Oikkonen on valmistautunut matkaan puolen vuoden ajan, sillä etukäteen on tehty tarkka tutkimussuunnitelma ja käyty läpi mittalaitteiden toimintaa ja mittausten tekemistä. "Laivalla on mukana 4-5 henkilöä jään dynamiikkaa, lumen ja jään fysikaalisia ominaisuuksia sekä massabalanssia tutkivista ryhmistä. Toiminta tapahtuu tiiminä, joka hoitaa yhdessä hyvin monia eri jää- ja lumimittauksia etukäteen sovitun viikkoaikataulun mukaisesti", Annu Oikkonen kertoo.Varsinainen matka alkaa muutaman päivän turvallisuuskoulutuksella Huippuvuorilla. "Sinä aikana seuraavan jakson osallistujille järjestetään turvallisuuskoulutusta liittyen jääkarhuihin, vedestä pelastautumiseen ja pelastamiseen. Sen jälkeen miehistö lennätetään helikopterilla Jäämerellä ajelehtivalle laivalle, joka on tutkijoiden tukikohta seuraavat kolme viikkoa. 

Lisätietoja:

Tutkija Annu Oikkonen, puh. 029 539 3306, annu.oikkonen@fmi.fi

Norjan Polaari-instiuutin Lance-sivut: http://www.npolar.no/en/projects/details?pid=b98886ce-590a-48a8-b113-4b96e98c65c8