Uutinen 22.10.2018

Suomalaista teknologiaa kantava BepiColombo-luotain lähti kohti Merkuriusta

Avaruusmatkan tuliaisina tutkijat odottavat uutta tietoa aurinkokunnan synnystä ja planeetoista, jotka kiertävät lähellä omaa tähteään.
Kuva: ESA/BepiColombo/MTM

BepiColombo-alus laukaistiin avaruuteen kohti Merkuriusta lauantaina 20.10. kello 4.45. Eurooppalaisten ja japanilaisten yhteistä tehtävää avaruudessa on valmisteltu 20 vuotta. Suomalaisia tutkijoita matka Merkuriukseen kiinnostaa erityisesti siksi, että mukana on suomalaista teknologiaa. Euroopan avaruusjärjestön Bepi-luotaimen mukana kulkeva SIXS-instrumentti on lähes täysin suomalaisen osaamisen tulosta.

"Odotin jo kovasti sitä, että laukaisu onnistuu ja instrumentit todetaan toimiviksi, jotta mission dataa päästään hyödyntämään tieteessä suunnitelmien mukaan", kertoo Maria Genzer, joka on Ilmatieteen laitoksen puolelta toiminut luotaimen SIXS-instrumentin projektipäällikkönä.

Kahdesta luotaimesta koostuva BepiColombo kiertelee sisemmässä aurinkokunnassa lähes seitsemän vuotta ennen kuin Merkurius saa kaapattua sen pysyvälle kiertoradalleen joulukuussa 2025. Merkuriusta luotain kiertää sitten vähintään vuoden ajan. Instrumenteista osa on päällä myös matkan aikana, ja mittauksia tehdään varsinkin Venuksen ja Merkuriuksen ohilentojen aikana.

Miehittämätön BepiColombo-alus laukaistiin kohti Merkuriusta Ariane 5 -kantoraketilla Euroopan avaruuskeskuksesta Kourousta, Ranskan Guayanasta. Video: professori Karri Muinonen, Helsingin yliopisto.

Ylllä oleva kuva: BepiColombon kuljetusmoduuli MTM:n ottama ensimmäinen kuva avaruudesta. Kuvassa näkyvät avautuneet aurinkopaneelit. Kuva: ESA/BepiColombo/MTM.

Lisätietoja:

ryhmäpäällikkö Maria Genzer, puh. 050 380 3098, maria.genzer@fmi.fi

Lue lisää tutkijoiden tunnelmia laukaisusta.