Esimerkki sääennustemallin poukkoilusta

Sääennustusmallin tuottama ennuste vaihtelee päivästä toiseen, jos seurataan yksittäisen paikan säätä tiettynä päivänä. Meteorologi tasoittaa ennusteissaan jonkin verran malliajosta toiseen tapahtuvaa muutosta, mutta silti harvoin sääennuste pysyy viikon ajan samana.

Ennustusmallin vaihtelua kuvataan esimerkin avulla. Esimerkkipäivänä käytetään sattumanvaraisesti valikoitua torstaita 23.9.2010 ja sen sade-ennustetta päiväsajaksi eli kello 9:n ja klo 21 väliseksi ajaksi. Esimerkkipaikaksi on valittu Lahti.

Sääennustusmalli on tässä tapauksessa Euroopan keskuksen malli, jota sääpäivystyksessä eniten käytetään useamman päivän ennusteita tehtäessä. Mallia ajetaan kaksi kertaa päivässä. 00 UTC (suomen aikaa analyysihetkenä kello 3) malliajo valmistuu aamupäivällä ja 12 UTC (suomen aikaa kello 15) malliajo iltayöstä.

Sadetta vai poutaa

Sade ja pouta -ennuste vaihteli peräkkäisissä malliajoissa, mutta toisinaan useampi malliajo peräkkäin ennusti samaa säätä.

Aluksi Suomen ennustettiin kuuluvan korkeapaineen alueeseen tai ainakin korkeapaine olisi aika lähellä. Silti osa ennusteista oli sateisia. Vaihtelua sateen ja poudan välillä oli aluksi enemmän (katso taulukko). 

Tiistai 14.9. 00 UTC korkeapaine ja poutaa
Tiistai 14.9. 12 UTC lähellä sadetta
Keskiviikko 15.9. 00 UTC lähellä sadetta
Keskiviikko 15.9. 12 UTC korkeapaine ja poutaa
Torstai 16.9. 00 UTC sadetta
Torstai 16.9. 12 UTC korkeapaine ja poutaa
Perjantai 17.9. 00 UTC korkeanselänne ja pouta
Perjantai 17.9. 12 UTC korkeapaine ja poutaa
Lauantai 18.9. 00 UTC korkeapaine ja poutaa
Lauantai 18.9. 12 UTC matalapaine ja sadetta
Sunnuntai 19.9. 00 UTC matalapaine ja sadetta
Sunnuntai 19.9. 12 UTC matalapaine ja lähellä sadetta
Maanantai 20.9. 00 UTC lähellä sadetta
Maanantai 20.9. 12 UTC lähellä vähän sadetta
Tiistai 21.9. 00 UTC matalapaine ja lähellä sadetta
Tiistai 21.9. 12 UTC lähellä sadetta
Keskiviikko 22.9. 00 UTC poutaa
Keskiviikko 22.9. 12 UTC lähellä vähän sadetta
Torstai 23.9. 00 UTC lähellä vähän sadetta
 
Taulukon ensimmäisessä sarakkeessa on viikon päivä. Toisessa sarakkeessa päiväys ja tieto siitä, että onko kyseessä 00 vai 12 UTC (suomen aikaa klo 3 ja 15) malliajo. Kolmannessa sarakkeessa on luonnehdittu säätä Lahden seudulla.
 

Noin viikkoa ennen ennustettiin poutaa parin päivän ajan, kunnes ennusteet muuttuivat sateisiksi viisi päivää ennen (kuvat 1 ja 2). Joissain ennusteissa sadetta oli laajalti (kuva 3), ja se olisi ulottunut Lahteen. Toisinaan sateen ennustettiin olevan hajanaisempaa, ja se ei olisi välttämättä ulottunut Lahteen (kuva 4).

Perusidea matalapaineesta, joka liikkuu Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun yli säilyi kuitenkin aivan loppuun asti, vaikka Lahden sateisuus vaihtelikin ennusteesta toiseen.

 

Kuva 1: Euroopan keskuksen sääennustusmallin tuottama ennuste torstaiksi 23.9. Malliajo on lauantailta 18.9. 00 UTC. Suomen eteläpuolella on korkeapaine, joka ulottuu eteläiseen Suomeen. Kuvissa on isobaarit eli ilmanpaineen samanarvon käyrät merkitty mustalla viivalla. Korkeapaineen keskukset on merkitty H ja matalapaineet L -kirjaimilla. Sadekertymä on merkitty sinisellä ja violetilla. Vaaleansiniset on heikkoja ja kohtalaisia sateita, tummansiniset runsaita ja violetit erittäin runsaita sateita. Sademäärä on kello 9:n ja 21:n väliseltä ajalta. Lähde Euroopan keskus, ECMWF.
 

Kuva 2: Euroopan keskuksen sääennustusmallin tuottama ennuste torstaiksi 23.9. Malliajo on lauantailta 18.9. 12 UTC. Matalapaineen keskus on Perämerellä. Lahden seudulle on ennusteessa sadetta. Runsaammat sateet menevät pohjoisempaa. Korkeapaine etelämpänä kuin edellisessä malliajossa kuvassa 1. Merkinnät samat kuin kuvassa 1. Lähde Euroopan keskus, ECMWF.
 

Kuva 3: Euroopan keskuksen sääennustusmallin tuottama ennuste torstaiksi 23.9. Malliajo on sunnuntailta 19.9. 00 UTC. Sadetta ennustettiin koko Suomen alueelle ja Lahden seudulle kohtalaista sadetta. Merkinnät samat kuin edellä. Lähde Euroopan keskus, ECMWF.
 

Kuva 4: Euroopan keskuksen sääennustusmallin tuottama ennuste torstaiksi 23.9. Malliajo on maanantailta 20.9. 12 UTC. Matalapaine on suunnilleen samalla kohtaa, mutta sateet ovat pohjoisempana ja eteläosistaan hajanaisia. Merkinnät samat kuin edellä. Lähde Euroopan keskus, ECMWF.
 

Iltapäivän sääanalyysikartasta (kuva 5) nähdään, että matalapaine on saapumassa Pohjois-Pohjanmaalle ja läntiseen Lappiin. Matalapaineen alueella oli sadealue ja etelämpänä tuli sadekuuroja. 

analyysikartta Euroopan säästä

Kuva 5. Meteorologin laatima sääanalyysi 23.9. kello 15 suomen aikaa säätilanteesta Euroopassa säähavaintojen pohjalta eli toteutunut säätilanne.
Sääkarttaan on merkitty:
  • isobaarit eli ilmanpaineen samanarvokäyrät mustalla,
  • säärintamat värillisillä viivoilla, joissa kolmiot tai puolipallot
  • sadealueet viivoituksella
  • sadekuurot kolmioilla
  • ukkoset väkäsmerkeillä
  • korkeapaineen keskukset K ja matalapaineen keskukset M-kirjaimilla.

Tutkakuva kertoo, että jonkin verran on sateita mennyt Tampere-Jyväskylä-linjaa pitkin, mutta Lahden seudulla oli esimerkkipäivänä poutaa. Runsaimmat sateet tulivat Länsi-Lapissa. 

Säätutkan mittaama sade 23.9. klo 9-21.

Kuva 6. Tutkilla mitattu sademäärä Suomessa 23.9.2010 kello 9:n ja 21:n välisenä aikana. Violetit ja vihertävät sateet ovat heikkoja, kellertävät ja rusehtavat ovat runsaita sateita. Lahti on merkitty karttaan mustalla neliöllä.
 

Perusidea Suomen säästä oli oikein ennusteessa, joka oli käytettävissä sunnuntaita vasten yöllä. Sitä aikaisemmin sääennuste vaihteli sateisesta poutaiseen. Maanantain sääennustusmallin ennuste Lahden seudulle oli jo aika hyvä.