Ilmakehä-ABC

Ilmakehä-ABC sisältää hakusanoja selityksineen Ilmatieteen laitoksen tutkimusaloilta eli meteorologiasta, klimatologiasta, ilmanlaadusta, avaruustutkimuksesta, geofysiikasta ja merentutkimuksesta.

Sanastoa on päivitetty viimeksi 10.10.2018. Hakusanoja on 398 kpl. Uusin sana on "Hiilinielu".

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  Y  Z  Ä  Kaikki

Hadleyn solu

on ilmakehässä vallitseva melko pysyvien tuulten muodostama kiertoliike trooppisilla ja subtrooppisilla leveysasteilla.

Hadleyn kiertoliike syntyy, kun kevyt lämmin ilma päiväntasaajan seudulla nousee ylös ja lähtee virtaamaan kohti napoja troposfäärin yläosassa. Subtrooppisilla alueilla Ilma laskeutuu alas maanpinnalle ja virtaa sitten takaisin tropiikkiin. Coriolisvoima kääntää tuulta pohjoisella pallonpuoliskolla oikealle, jolloin pohjoisesta  päiväntasaajaa kohti suuntautuvista tuulista muodostuu koillispasaati. Eteläisellä pallonpuoliskolla tuulet kääntyvät vastaavasti kaakkoispasaatiksi.

Hadleyn solulla on tärkeä merkitys maapallon ilmasto-oloille. Sen laskeva ilmavirtaus aiheuttaa subtropiikkiin lähes pysyvät hepoasteiden korkeapaineet, missä ilma on kuivaa ja minne siis syntyy aavikoita. Nousevan virtauksen alueella tropiikissa on puolestaan voimakkaita sateita. Georg Hadley (1685-1768) oli englantilainen meteorologi. - Hadley cell