Ennuste ilman kulkeutumisalueesta

Animaatiokuva on ennuste, josta näkee ilman todennäköisen kulkeutumisalueen enintään puoleksitoista vuorokaudeksi eteenpäin. Lähtöpaikka on Fukushima Japani. Animaatio ei kuvaa sadetta tai sen mahdollista vaikutusta.

Animaation lukuohjeita

  • Kuvissa esitettävien ennusteajojen alkamisajat ovat kello 00, 06, 12 ja 18 UTC.
  • Mitä tummempi harmaan sävy on, sitä enemmän lähtöpisteestä peräisin olevaa ilmaa on kulkenut kyseisen paikan yli.
  • Animaatiot päivittyvät verkkosivuillemme kaksi kertaa vuorokaudessa.
  • Kaikki sivulla ilmoitetut kellonajat ovat UTC-aikaa, jonka voi muuttaa Suomen ajaksi lisäämällä kellonaikaan + 3 tuntia. Japanin aikaan kellonajat voi muuttaa lisäämällä aikaan + 9 tuntia.

Laskenta on tehty Ilmatieteen laitoksen SILAM-mallilla. Ilmatieteen laitos tukee Säteilyturvakeskuksen ja muiden viranomaisten toimintaa Japanin tilanteeseen liittyen.

LUOVA tuottaa tietoa luonnononnettomuuksista viranomaisille

Asiantuntijalaitosten ja turvallisuusviranomaisten välille on rakennettu yksi yhteinen tietokanava, LUOVA, joka tuottaa ja välittää luonnononnettomuuksista ajantasaista ja ennakoivaa tietoa mahdollisimman nopeasti ja ymmärrettävästi.  LUOVA-järjestelmässä Ilmatieteen laitos vastaa sääilmiöihin sekä meriveden korkeuteen liittyvistä varoituksista, Helsingin yliopiston Seismologian instituutti tuottaa tietoa maanjäristyksistä ja Suomen ympäristökeskus (SYKE) vesistötulviin liittyvistä varoituksista. LUOVA -järjestelmän päivystystoiminta tapahtuu Ilmatieteen laitoksen turvallisuussääpäivystyksen yhteydessä.