Kuuropilvi Cumulonimbus

Kuuropilvi on pilvistä komein ja korkein. Sen pohja on noin kilometrin korkeudella, ja huippu voi ulottua 15 kilometrin yläpuolelle. Pilven alaosa on usein kukkakaalimainen, kuin suuri kumpupilvi, mutta yläosan muodostaa jääkiteistä koostuva tiheä, tasalakinen alasin.

Kuuropilvistä sataa sadekuuroja, joskus myös rakeita. Jos pilveen liittyy ukkosta, sitä voidaan sanoa myös ukkospilveksi. Kuuropilven sisällä on voimakkaita, pienialaisia nousuliikkeitä. Siksi lentokoneet välttävät niihin lentämistä.

Kuuropilvien tiheä alasin näkyy hyvin satelliittikuvissa.


Tämän satelliittikuvan eteläosassa näkyy erillisten kuuropilvien alasimet  selkeinä nappeina, joita  korkean pilven heittämä varjo vielä korostaa.

 


Voimakkaita kuuro- ja ukkospilviä Etelä-Suomessa 22.5.2010 säätutkan kuvaamina. Punaisilla alueilla satoi rankasti, keltaisilla kohtalaisesti.
 
 
 Samanaikaisessa satelliittikuvassa näkyy miten pilvien alasimet alkavat kasvaa yhteen.
 
 

Ukkospilvien kehitystä Etelä-Suomessa 5.6.2013. Animaation pohjana on tutkatuote, joka kuvaa voimakkaan tutkakaiun korkeutta.  Salamointia alkaa esiintyä kussakin pilvessä jonkun aikaa sen jälkeen kun voimakas kaiku on noussut 6-8 km korkeudelle (punainen ja pinkki).  Tuoreet salamat punaisella, vanhemmat keltaisella ja vihreällä.