Paikallissääsivun hakutoiminnossa on edelleen ongelmia. Pahoittelemme puuttuvia tietoja. Asiaa selvitetään parhaillaan.

RainMan-sovelluksen käyttöohjeet

Tutka-animaatiot

RainManin sadetutkapalvelussa tiedot esitetään lähes reaaliajassa. Sadetutkapalvelu käynnistetään ylävalikon tutkasymbolista.

Säätutkalla saadaan selville, missä sataa ja kuinka rankasti. Lisäksi palvelussa on mukana tutkien antamia tietoja tuulesta ja sateen olomuodosta.

Tutka-animaatioiden lisäominaisuudet

Sadealueet voidaan kartoittaa jopa 250 km säteellä tutkan ympäriltä. Kun antennia kallistetaan pystysuunnassa, saadaan tietoa myös ilmakehän ylemmistä osista. Sadetutkapalvelun lisäominaisuudet saa käyttöön tutkavalikosta.

RainManissa sadetutkaan liittyvistä parametreista voidaan valita sateen voimakkuuden tai yhden tunnin, 12 tunnin ja 24 tunnin kertymät millimetreinä. Tiedot esitetään lähes reaaliajassa.

Satelliittikuvat saadaan 15 min välein ja tutkakuvat parhaimmillaan 5 min välein. Havainnot ovat saatavilla 10 minuutin päivitysvälillä.

Sadetutkan lisäominaisuudet löytyvät ylävalikon tutkavalikosta, josta on helppo aktivoida omaa käyttöä parhaiten tukevat tutkaominaisuudet.

Myös yksittäisen tutkan mittaukset voi ottaa käyttöön tutkavalikosta.

Hae paikkoja

Vasemmasta pyyhkäisyvalikosta löytyvä paikkakuntahaku toimii ennakoivalla tekstinsyötöllä. Haettavissa on yli 13.000 paikkakuntaa Suomesta ja suurimmat kohteet Skandinavian alueelta.

Suosikkipaikkojen tallennus

Valittu paikka ilmaantuu sinisenä merkkinä kartalle. Kohdetta klikkaamalla pääsee tallentamaan paikan suosikkeihin.

Havainnot

Sääasemilla tehdyt havainnot: lämpötila, tuuli, kosteus, ilmanpaine ja näkyvyys löytyvät ylävalikon oikeasta yläkulmasta.

Valinnat voi aktivoida joko symbolin vetovalikosta tai painamalla painiketta pitkään.

Satelliittikuvat

Palvelussa käytetään Meteosat-satelliitin havaintoja 15 minuutin välein. Näkyvän valon kuvia voi katsoa päiväaikaan, infrapunakuvissa pilvet erottuvat myös yöllä, koska ne ovat kylmempiä kuin maanpinta. Pilvilajit-kuvatuotteeseen on yhdistetty satelliittimittauksia eri aallonpituuksilla, ja siinä yläpilvet erottuvat sinisävyisinä, alapilvet kellertävinä.

Satelliiteilla havainnoidaan säätä, ilmakehän koostumusta, maanpintaa ja avaruutta. Satelliitit kulkevat useilla erilaisilla radoilla maanpinnan suhteen.

Satelliitit käyttävät ultraviolettivalon, näkyvän valon ja infrapunavalon aallonpituuksia tai pidempiä mikroaaltoja.

Karttapohjan valinta

Tiestön ja kuntarajojen näkyminen kartalla helpottaa palvelun käyttöä ja etäisyyksien hahmottamista.  Karttapohjan saa valittua vasemmasta pyyhkäisyvalikosta  kohdasta asetukset. Kartan voi valita joko tiestöllä ja kuntarajoilla tai kokonaan ilman.

Paikannus

Paikannustoiminto käynnistyy RainManin vasemman yläkulman paikannussymbolista. Puhelimen on kuitenkin sallittava paikannus.

Apua satelliitti- ja tutkakuvien tulkintaan

http://ilmatieteenlaitos.fi/saatutkat

http://ilmatieteenlaitos.fi/satelliitit

Kartta-aineistosta

Kartta-aineisto sisältää Maanmittauslaitoksen maastokarttarasterin 1:50000 05/2012 aineistoa.

Avoimen tietoaineiston lisenssi pdf