Tiedeuutisten arkisto

« Takaisin

Pienhiukkastutkimusta tehty Santiago de Chilessä

Pienhiukkastutkimusta tehty Santiago de Chilessä

Ilmatieteen laitos osallistui tutkimukseen, jonka painopiste oli pienhiukkasten kemiallisessa koostumuksessa kolmessa erilaisessa kaupunkiympäristöissä talvella ja keväällä Santiago de Chilessä.

Ilmatieteen laitos osallistui Mario Molina Keskuksen ja Santiago de Chilen yliopiston tutkijoiden vetämään pienhiukkastutkimukseen Santiago de Chilen suurkaupunkialueella. Tutkimuksessa havaittiin, että pienhiukkasten massapitoisuus oli suurimmillaan talvella urbaanissa kaupunkiympäristössä (keskiarvopitoisuus 44 µg m-3) ja pienimmillään talvella maaseutumaisessa ympäristössä (keskiarvopitoisuus 13 µg m-3). Pienhiukkaset koostuivat lähinnä orgaanisesta materiaalista, mutta niissä oli myös huomattavia määriä epäorgaanisia yhdisteitä, nitraattia ja ammoniumia. Eri mittauspaikkoja vertailemalla havaittiin, että ilmansaasteet kulkeutuivat päivän aikana metropolialueen koillisosaan ylös kukkuloille kohti Andeja, jossa mitattiin myös suurimmat otsonipitoisuudet.

Santiago de Chile on yksi maailman saastuneimmista kaupungeista

Santiago de Chileä pidetään yhtenä maailman saastuneimmista kaupungeista ja siellä asuu n. 6 miljoonaa ihmistä. Santiagon ilmanlaatu on usein huono muun muassa vilkkaan liikenteen ja epäedullisen maantieteellisen sijainnin takia. Tämän tutkimuksen mittaukset tehtiin talvella ja keväällä 2016. Mittauspaikkoina olivat urbaani kaupunkiympäristö, maaseutumainen asutusalue ja urbaani asutusalue ylempänä kukkuloilla. Hiukkasfraktioista mitattiin ainoastaan pienhiukkasia eli halkaisijaltaan alle 1 µm kokoisia hiukkaisia. Mittalaitteina käytettiin aerosolimassaspektrometriä orgaaniselle materiaalille ja epäorgaanisille yhdisteille (sulfaatti, nitraatti, ammonium ja kloridi) sekä optista SIMCA-analysaattoria (musta hiili). 

Ilmatieteen laitoksella on ollut yhteistyötä Mario Molina Keskuksen (Centro Mario Molina Chile) ja Santiago de Chilen Yliopiston kanssa jo vuodesta 2010. Santiago de Chilen ilmanlaatututkimuksen lisäksi yhteistyötä on tehty Valparaison alueen ilmanlaadun selvittämiseksi sekä mittauksia on tehty yhteisvoimin moottorilaboratoriossa Chilessä. Myös useita chileläisiä opiskelijoita on vieraillut Suomessa ja vastaavasti Ilmatieteen laitoksen tutkijoita on käynyt Chilessä. Tällä hetkellä Ilmatieteen laitoksella ja Mario Molina Keskuksella on meneillään Suomen akatemian rahoittama yhteishanke liittyen kaivostoiminnan hiukkaspäästöihin ja niiden ympäristövaikutuksiin.

Tutkimukseen saatiin rahoitusta Chilen Ympäristöministeriöstä ja FONDECYT-säätiöstä (The National Fund for Scientific and Technological Development).

Lisätietoja:

Tutkija Hilkka Timonen, puh.  0503802864, hilkka.timonen@fmi.fi

Tutkija Sanna Saarikoski, puh. 050 590 6094, sanna.saarikoski@fmi.fi

Tagle, M., Reyes, F., Vásquez, Y., Carbone, S., Saarikoski, S., Timonen, H., Gramsch, E., and Oyola, P.: Spatiotemporal variation in composition of submicron particles in Santiago Metropolitan Region, Chile, Frontiers of Environmental Science, doi: 10.3389/fenvs.2018.00027, 2018.

 https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fenvs.2018.00027/full?&utm_source=Email_to_authors_&utm_medium=Email&utm_content=T1_11.5e1_author&utm_campaign=Email_publication&field=&journalName=Frontiers_in_Environmental_Science&id=344432