Tiedote 1.10.2001

Tiedote - Näyttäviä revontulia Etelä-Suomessa

Syksyisin iltojen pimetessä käynnistetään Ilmatieteen laitoksen revontulikamerat. Kameroita käytetään Maan lähiavaruuden, ionosfäärin ja magnetosfäärin, tutkimuksessa.

Ilmatieteen laitos kuvaa revontulia kuudella asemalla, joista yksi on Huippuvuorilla, neljä Lapissa ja eteläisin Jyvaskylän tienoilla, Hankasalmella. Revontulikameran näkökenttä on ympyrä, jonka halkaisija on noin 600 km, joten Hankasalmen kameralla nähdään koko eteläisen Suomen yläpuolinen taivas.

Revontulikamerat käynnistyvät illan pimetessä ja ne ottavat kuvia yötaivaasta 20 sekunnin välein. Kalansilmälinssillä saadaan pyöreä kuva, jonka reunoilla näkyy horisontti joka suunnassa.

Revontulikamera käyttää erittäin kapeakaistaisia suotimia, joiden avulla revontulista saadaan kuva tietyllä värillä. Tämän sivun kuvat edustavat revontulien yleisintä väriä keltavihreää, joka syntyy elektronien törmätessä happeen ionosfäärissä noin 100 kilometrin korkeudella. Kuvissa pohjoinen on ylhäällä ja itä oikealla.

Tilanne Hankasalmella 30.9.2001 kello 23.28. Kuu näkyy kirkkaana täplänä etelässä. Yläoikealla näkyvä täplä on puolestaan ionosfääritutkan antennin päässä oleva valo.

MPEG-animaatio (1.6MB)

Revontulianimaatio on koostettu 20 sekunnin välein otetuista kuvista, joten se on huomattavasti nopeutettu. Värit on lisätty keinotekoisesti.

Lisätietoja revontulista ja revontulikameroista.