Tiedote 14.6.2019

Päivitetty säämalli mahdollistaa entistä tarkemmat sääennusteet

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden päivityksen globaaliin säämalliin. Uudistus mahdollistaa entistä tarkempien sääennusteiden tekemisen 10 vuorokauden päähän.

Luotettavan sääennusteen tekoon tarvitaan mahdollisimman tarkka alkutilan kuvaus ilmakehästä. Alkutilan kartoittamiseksi vaaditaan miljoonia havaintoja ympäri maailmaa, jotka yhdistetään tietokoneohjelmalla kuvaamaan ilmakehän tilaa mahdollisimman tarkasti. Maailmanlaajuisilla havainnoilla on keskeinen rooli ennusteiden laadun kannalta. Mitä kattavammin ja tarkempia havaintoja saadaan, sitä paremmin säämalli pystyy ennustamaan tulevaa säätä.

"ECMWF:n säämallin merkittävin uudistus liittyy tarkempaan mallin alkutilan määritykseen ja kattavampaan havaintojen käyttöön. Päivitetty malli kykenee hyödyntämään enemmän tuoreimpia havaintoja ennusteessaan kuin aikaisemmin", kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologian ja meritieteen tutkimusohjelman johtaja Sami Niemelä.

Uudistuksen myötä sään ennustettavuus 10–15 vuorokauden päähän parantuu. Parantuminen näkyy lähes kaikissa tarkasteltavissa ennustesuureissa, kuten lämpötilassa, tuulen nopeudessa ja ilmanpaineessa, Euroopassa ja arktisilla alueilla.

Parempia sääennusteita Suomeen

ECMWF:n tuotteet ovat Euroopan kansallisten sääpalveluiden käytössä. Myös Ilmatieteen laitos hyödyntää ECMWF:n päivitettyä järjestelmää omien sääennusteiden tekemisessä.

"Parantuneet keskipitkät säämalliennusteet näkyvät suoraan parempina ennusteina myös Suomessa", Sami Niemelä sanoo. "Lisäksi hyödynnämme ECMWF:n tuottamaa informaatiota omien alle kolmen vuorokauden pituisten säämalliennusteiden tekemisessä."

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on riippumaton kansainvälinen organisaatio, jonka tehtävänä on kehittää ja tuottaa keskipitkän aikavälin eli noin 10-15 vuorokauden päähän ulottuvia numeerisia sääennusteita ja ylläpitää siihen liittyvää supertietokoneympäristöä. ECMWF tuottaa myös Euroopan laajuisia ilmastonmuutospalveluita (Copernicus Climate Change Service, C3S) ja ilmakehän monitorointipalveluita (Copernicus Atmosphere Monitoring Service, CAMS). Ilmatieteen laitos on osakkaana keskuksen toiminnassa. 

ECMWF päivittää mallijärjestelmäänsä 1–2 kertaa vuodessa. Tuoreimmassa päivityksessä on havaintojen käytön lisäksi parannettu lukuisia ilmakehän ja meriaaltojen prosessikuvauksia.

Lisätietoja:

meteorologian ja meritieteen tutkimusohjelman johtaja Sami Niemelä, Ilmatieteen laitos, p. 029 539 4172, sami.niemela@fmi.fi

ECMWF:n uutinen 11.6.2019 (englanniksi): "Forecasting system upgrade set to improve global weather forecasts"

Haluatko tietää lisää?

Atmos-lehti: Säämalli – nykypäivän ennustetehdas