Tiedote 26.9.2002

Tiedote - Itämeren lämpötila ei määrää säätä

Itämeren pintavedet ovat nyt harvinaisen lämpimiä viime kesän jatkuvien Pohjois-Euroopan korkeapaineiden ja niihin liittyvien helteiden ja heikkojen tuulten jäljiltä. Syyskuun alussa Itämeren pintalämpötila oli Puolan rannikolta aina Saaristomerelle saakka peräti 19-20 astetta, eli nelisen astetta tavallista korkeampi. Myös Suomenlahdella ja Pohjanlahdella pintavesi on ollut selvästi normaalia lämpimämpää.

On odotettavissa, että lämmin poikkeama säilyy pitkälle syksyyn, kunnes se katoaa vähitellen veden jäähtyessä kohti talvisia lämpötiloja. Tuulten aiheuttama kylmän veden kumpuaminen ja sekoittuminen voivat tosin vauhdittaa jäähtymistä.

Vaikuttavatko merenpinnan poikkeavat lämpötilat säihin ja ilmasto-oloihin?Auttaisiko pitkään säilyvä poikkeama meteorologeja ennustamaan syksyn säitä? Vuodethan eivät ole veljeksiä, ja periaatteessa jokainen viikkojen ja kuukausien yli säilyvä piirre on ennustamisen kannalta mielenkiintoinen. Tuleeko säätyypistä lämmin, sateinen, myrskyinen vai kenties tyyni ja aurinkoinen? Valitettavasti on todettava, ettei Itämeren lämpötila paljasta meille näitä salaisuuksia. Itämeri on pinta-alaltaan niin pieni, ettei sen ominaisuuksissa esiintyvillä poikkeamilla ole vuodenajan säätyypin kannalta ratkaisevaa merkitystä. Suomenkin kannalta Pohjois-Atlanti on tässä yhteydessä tärkeämpi.

Säävaihteluita tutkitaan ilmastomalleillaSäätyyppiä ja vuosien välisiä vaihteluja tutkitaan ilmakehän ja valtamerten virtauksia simuloivilla laskentamalleilla, joiden alue kattaa koko maapallon. Tällaisilla malleilla yritetään laatia myös vuodenaikaisennusteita. Yhteiseurooppalaisessa säänennustuskeskuksessa ECMWF:ssä tämä tehdään laskemalla suuri joukko pitkiä ennusteita, joiden keskiarvoja verrataan normaalioloihin. Menetelmän kehittely on vielä kesken, eikä ennusteita julkaista.

Lue lisääilmakehämalleista

Meriveden lämpötila Itämerellä nyt (Merentutkimuslaitoksen verkkopalvelu)

Vuodenaikaisennusteista (ECMWF:n verkkosivut englanniksi)

Lisätietoja:

Erikoistutkija Carl Fortelius, sähköposti etunimi.sukunimi@ilmatieteenlaitos.fi