Sääennusteiden tuotannossa on ilmennyt ongelmia. Pahoittelemme puuttuvia tietoja. Asiaa selvitetään parhaillaan.

Tiedotearkisto: 2003

Hiihtolomat vietetään kevättalvisessa säässä

14.2.2003 12:00

Ilmatieteen laitoksen perjantaina 14. helmikuuta laatiman ennusteen mukaan Etelä-Suomen hiihtolomaviikko alkaa pikkupakkasessa. Maan itäosassa pakkasta on enemmän, 10 - 15 astetta. Sunnuntaina länsivirtaus voimistuu ja sää lauhtuu nopeasti koko maassa. Alkuviikolla sää on suojaista. Lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa hieman plussan puolella ja pohjoisosassa nollan tienoilla. Loppuviikolla maan keski- ja pohjoisosassa on taas pientä pakkasta. Maan eteläosassa lämpötila on päivisin nollan vaiheilla ja öisin on vähän pakkasta.

Lapissa pilvisyys on melko runsasta ja lumi- tai räntäsateita tulee lähes päivittäin. Tihkuja ja heikkoja lumisateita esiintyy ajoittain myös Oulun läänissä ja maan itäosassa. Muualla maassa pilvisyys vaihtelee, etelässä on myös aurinkoista.

Lunta on hiihtolomien alkaessa koko maassa lounaissaaristoa myöten. Varsinais-Suomessa ja Länsi-Uudellamaalla lunta on 15 - 30 senttiä. Muualla maan eteläosassa lunta on kuitenkin monin paikoin puoli metriä tai enemmän. Maan keski- ja pohjoisosat peittyvät runsaan, 50 - 100 sentin lumikerroksen alle. Ennustetut suojasäät painavat kuitenkin lumipeitettä kokoon.

Tilastojen mukaan helmikuun loppupuolella lämpötila on iltapäivisin maan eteläosassa -2…-4 astetta. Muualla maassa pakkasta on viitisen astetta. Öisin ja aamuisin lämpömittari näyttää selkeillä säillä reilut kymmenen astetta kylmempiä lukemia.

Hyytäviä, 20 - 30 asteen pakkasia oli viimeksi hiihtolomaviikolla koko maassa vuonna 2001. Viime vuonna sää oli samankaltainen kuin mitä nyt ennustetaan. Koko maassa oli aluksi lauhaa ja ajoittain satoi jopa vettä. Maan lounaisosassa lumipeite sulikin viikon aikana lähes olemattomiin. Muualla maassa lunta oli riittävästi talviulkoiluun kuten nytkin. Viime vuoden hiihtolomaviikkoon mahtui myös muutama kipakan pakkasen aamu, ja loppuviikolla pyrytti uutta lunta.

Suojasäitä esiintyy helmikuun loppupuolella maan eteläosassa Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan hieman useammin kuin joka toinen talvi. Maan keskiosassa hiihtolomiin sattuu suojasäitä keskimäärin yhtenä talvena kolmesta, Lapissa keskimäärin yhtenä talvena neljästä.

Lue lisää helmikuun säätilastoista

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (3,01 euroa/min + pvm)
Palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (3,95 euroa/min + pvm)