Paikallissääsivun hakutoiminnossa on edelleen ongelmia. Pahoittelemme puuttuvia tietoja. Asiaa selvitetään parhaillaan.

Tiedotearkisto: 2003

Huhtikuu päättyi kylmänä ja sateisena

2.5.2003 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan huhtikuussa oli pääsiäisen tienoilla kesäisen lämmintä ja aurinkoista poutasäätä. Alku- ja loppukuussa oli puolestaan ajankohtaan nähden kylmää koko maassa. Lumisateita esiintyi vapun aluspäivinä maan keski- ja pohjoisosassa. Huhtikuun 5. päivänä lounaisilla merialueilla puhalsi ajankohtaan nähden poikkeuksellisen voimakas myrskytuuli.

Huhtikuun alkupuolella lämpötilat nousivat melko tasaisesti. Pääsiäisenä, 20.-22. huhtikuuta koko maata hellittiin kesäisillä lämpötiloilla. Päivän ylimmät lämpötilat kohosivat 15 ja 20 asteen tienoille, vain rannikoilla oli selvästi viileämpää. Huhtikuun 2003 korkein lämpötila, 21,8 astetta mitattiin Mäntsälässä 22. päivänä. Myös Länsi-Lapissa saavutettiin uusia paikkakuntakohtaisia huhtikuun lämpöennätyksiä. Niistä korkein lämpötila, 18,7 astetta, mitattiin Pellossa 20. huhtikuuta.

Huhtikuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa 0...+2,5 astetta sekä Oulun ja Lapin läänissä -1,5 asteesta nollaan asteeseen. Kuukausikeskilämpötilat olivat Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan koko maassa hyvin lähellä vertailukauden, 1971-2000, keskiarvoja. Maan etelä- ja keskiosassa kuukausikeskilämpötila oli vajaan asteen keskiarvoa kylmempi ja Lapissa taas vajaan asteen keskiarvoa korkeampi.

Sää kylmeni nopeasti loppukuusta. Jo 23. päivään mennessä ilma oli erityisen kylmää koko maassa. Lapissa satoi uutta lunta 27. huhtikuuta. Kuukauden viimeisinä päivinä saapui lounaasta sateita koko maahan. Vapunaattona myös maan keski- ja pohjoisosassa satoi lunta ja räntää.

Huhtikuussa aurinko paistoi 180-240 tuntia koko maassa. Auringonpaistetunteja kertyi varsinkin maan länsiosassa 20-30 tuntia tavallista enemmän. Huhtikuun aikana lumet sulivat maan etelä- ja keskiosasta kokonaan. Huhti- ja toukokuun taitteessa lunta oli vielä Kainuussa, Koillismaalla ja Lapin läänissä 20-40 senttimetriä. Länsi-Lapissa lumipeite oli kuitenkin ajankohtaan nähden tavanomaista ohuempi. Huhtikuun suurimmat sadekertymät olivat maan eteläosassa, 30-40 millimetriä. Maan keski- ja pohjoisosassa sadetta kertyi noin 10 millimetristä lähes 30 millimetriin. Niin maan eteläosassa kuin myös Lapissa sadekertymät olivat lähellä pitkän ajan keskiarvoa, mutta muualla maassa sademäärät olivat vain noin puolet keskiarvosta.

Lue lisää huhtikuun säätilastoista

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (3,01 euroa/min + pvm)
Palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (3,95 euroa/min + pvm)