Sääennusteiden tuotannossa on ilmennyt ongelmia. Pahoittelemme puuttuvia tietoja. Asiaa selvitetään parhaillaan.

Tiedotearkisto: 2003

Ilmatieteen laitos palvelee maatalousyrittäjiä nyt myös kännykän kautta

21.5.2003 12:00

Ilmatieteen laitos tarjoaa nyt myös monenlaisia maataloussääpalveluja kännykän kautta joko tekstiviestinä tai WAP-palveluna. Palvelujen tarkoituksena on tuottaa tarpeellisia sääennusteita maatalousyrittäjien päätöksenteon tueksi. Reaaliaikaiset tiedot saa haluttuun paikkaan jopa postinumeron tarkkuudella.

Ennustetun hallan todennäköisyyden tulevaksi yöksi ja lämpötilan ja suhteellisen kosteuden ennusteen kolmen tunnin välein voi tilata lähettämällä tekstiviestin HALLA, välilyönti, paikkakunta tai postinumero, esimerkiksi halla salo numeroon 16161. Myös tehoisan lämpötilan summan ja ennusteen saa nyt myös tekstiviestinä. Hakusana on LÄMPÖSUMMA.

Sateen todennäköisyyden ja sademäärän saa haltuunsa lähettämällä tekstiviestin SADE, välilyönti, paikkakunta tai postinumero numeroon 16161.

Tuulen suunnan ja nopeuden saa hakusanalla TUULI, välilyönti, paikkakunta tai postinumero. Esimerkiksi lähettämällä viestin tuuli tyrnävä numeroon 16161 saa vastausviestinä ennusteen Tyrnävän tuulen suunnasta ja nopeudesta kolmen tunnin aika-askelilla. Jokaiselle vuorokaudelle ennustetaan myös tuulen suurin nopeus.

Hakusanalla KASVINSUOJELU, välilyönti, paikkakunta tai postinumero saa ennusteen hyvistä, kohtalaisista ja huonoista ajankohdista kasvinsuojelutoimenpiteille. Olosuhteet ovat hyvät silloin, kun tuuli on heikkoa, suhteellinen kosteus on suuri ja lämpötila on yli viisi astetta. Hyviin olosuhteisiin kuuluu myös se, ettei hallaa eikä sadetta ole odotettavissa muutamien lähituntien aikana.

Kasvinsuojeluhälytyspalvelu puolestaan hälyttää tekstiviestillä noin 10 tuntia ennen kuin määritellyssä paikassa on hyvät tai kohtalaiset olosuhteet kasvinsuojelutoimenpiteille. Hälytyspalvelussa on myös mahdollista määritellä tietyt kasvinsuojeluolosuhteet, joista hälytys halutaan. Hälytyspalvelun voi tilata myös sateesta, hallasta ja lämpötilasta.

Myös WAP-palveluista löytyy maataloudelle räätälöityjä sääpalveluita. WAP-palvelut otetaan käyttöön hakemalla kännykkään wap-palveluiden kirjainmerkki. Merkin saa kännykkään lähettämällä viestin WAP numeroon 16161 ja tallentamalla vastaanotettu viesti. Tämän jälkeen puhelimesta, kohdasta palvelut, löytyy suora linkki Ilmatieteen laitoksen WAP-palveluihin. Wap-palveluiden käyttö edellyttää, että puhelimessa on käytössä operaattorilta hankittavat wap-asetukset.

Tekstiviestipalveluiden hinta on 0,84 euroa/haku.

Lisätietoja:

Meteorologi Riitta Bernström, puhelin (09) 1929 3140, riitta.bernstrom@fmi.fi
Lisätietoja Weatherproof tekstiviesti-, WAP- ja hälytyspalveluista: www.weatherproof.fi.