Paikallissääsivun hakutoiminnossa on edelleen ongelmia. Pahoittelemme puuttuvia tietoja. Asiaa selvitetään parhaillaan.

Tiedotearkisto: 2003

UV-indeksi mukaan Ilmatieteen laitoksen säätietoihin

9.6.2003 12:00

Ilmatieteen laitos on aloittanut UV-indeksistä tiedottamisen sääennusteiden yhteydessä ja Internet-sivuillaan. Verkkopalvelussa voi tarkistaa Euroopan UV-indeksin ennusteen kuluvalle ja kahdelle seuraavalle päivällä. Lisäksi verkkopalvelusta löytyy yhden vuorokauden UVI-ennusteita 18 paikkakunnalle. Internet-sivuilta on myös saatavissa UVI-havainnot 6 paikkakunnalta eri puolilta Suomea.

Sanallinen UVI-tiedote on myös luettavissa Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelussa. UVI-tiedotteessa huomioidaan myös pilvisyyden vaikutus UV-säteilyyn. Tämä alkavan päivän UV-indeksin ennuste kerrotaan myös Radio Suomen sääennusteissa aamulla kello 9.00. Päivälähetyksessä kello 12.45 luetellaan havaitut UV-indeksin arvot 6 paikkakunnalta Suomessa. Radio Vegassa UV-ennuste annetaan aamulla kello 8.10 ja havainnot kello 12.45.

UV-indeksi eli UVI ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla. Auringolta on syytä suojautua kun UV-indeksi on 3 tai enemmän. Keskikesällä ja keskipäivällä UV-indeksi vaihtelee Etelä-Suomessa pilvettömänä päivänä 5 - 6 välillä. Voimakkaimmillaan UV-säteily on kello 11-15, jolloin suojautuminen on erityisen tärkeää.

UV-indeksi on hyvä apuväline matkailijoille, sillä indeksiä käytetään joka puolella maailmaa samalla tavoin. UVIn arvot 6 - 7 tarkoittavat voimakasta ja 8 ja siitä ylöspäin hyvin voimakasta UV-säteilyä. UVI 11 tarkoittaa äärimmäisen voimakasta säteilytehoa, joka saavutetaan vuoristossa tai päiväntasaajan leveysasteilla.

Iho ei unohda saamaansa UV-säteilyä, vaan säteilyn vaikutukset kertyvät ihon muistiin koko eliniän ajan. Ihomelanoomista noin 95 % voitaisiin ehkäistä suojaamalla iho palamiselta. Omalla käyttäytymisellään ihminen voi huomattavasti vaikuttaa saamaansa UV-altistukseen. Erityisesti lasten ja nuorten suojautuminen on tärkeää.

Uusi UVI-palvelu osoitteessa www.ilmatieteenlaitos.fi/UVI. Pilvisyyden huomioiva UVI-tiedote säätiedotteen lopussa www.ilmatieteenlaitos.fi/saa/.

UVI-palvelu ruotsiksi sv.ilmatieteenlaitos.fi/vader/varningar_6.html. UVI-tiedote ruotsiksi säätiedotteen lopussa sv.ilmatieteenlaitos.fi/vader/.

Lisätietoja:

Otsoni- ja UV-säteilytutkimuksen ryhmäpäällikkö Juhani Damski
puh. (09) 1929 4150 gsm 050 347 1500 juhani.damski@fmi.fi
Ylimeteorologi Pia Bremer puh. (09) 1929 3490 gsm 050 594 2960 pia.bremer@fmi.fi