Tiedotearkisto: 2003

Kiehuva Välimeri ruokkii Suomen kesähelteitä

4.8.2003 12:00

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen, ECMWF:n analyysien mukaan Välimeren vesien pintalämpötilat ovat olleet koko kesän korkeampia kuin koskaan ennen. ECMWF:n tietovarastoissa on koko Välimeren alueen pintavesien lämpötilahavaintoihin pohjautuvat jakaumat 45 vuoden ajalta.

Ne osoittavat, että sekä kesä- että heinäkuun pintaveden keskilämpötilat ovat olleet huomattavasti korkeampia kuin koskaan aiemmin. Välimeren lämpimät vedet ruokkivat osaltaan myös Suomen ennätyksellisiä helteitä. Välimeren pintaveden keskilämpötila oli ennätyksellisen korkea jo toukokuussa. Myös Pohjanmeren ja Itämeren pintalämpötilat ovat nyt tavallista korkeampia.

Merivesien laaja-alaiset lämpötilavaihtelut tapahtuvat huomattavasti hitaammin kuin maa-alueiden. Siksi onkin todennäköistä, että Välimeri pysyy poikkeuksellisen lämpimänä pitkälle syksyyn. Ilmatieteen laitoksen mukaan tällä voi olla merkittäviä vaikutuksia myrskyjen kehittymiselle ja voimakkuudelle matalapainetoiminnan tyypillisesti vilkastuessa syksyllä. Ilmakehän pystysuuntaiset lämpötilaerot saattavat muodostua erittäin suuriksi, mikä voi aiheuttaa rankkasateita ja myrskytuulia.

Lisätietoja:

Kehittämispäällikkö Pertti Nurmi, puh. (09) 1929 3610, pertti.nurmi@fmi.fi

Heinäkuun säätilastoja internetissä: Heinäkuun 2003 säätilastoja internetissä

Kesän 2003 helletilastoja Suomessa

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus