Paikallissääsivun hakutoiminnossa on edelleen ongelmia. Pahoittelemme puuttuvia tietoja. Asiaa selvitetään parhaillaan.

Tiedotearkisto: 2003

Lumipeite käväisi Etelä- ja Länsi-Suomessa

31.10.2003 12:00

Ensimmäinen ehjä ja varsin paksukin lumipeite satoi maan etelä- ja keskiosaan 24.-25. lokakuuta. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan luminen talvi alkoi Lapissa tänä vuonna suunnilleen samaan aikaan kuin vuosi sitten eli kuukauden 18. päivänä. Lapissa lumi on pysynyt sitkeästi maassa, joskin loppukuun lauhat päivät ovat tiivistäneet lumipeitettä. Marraskuun taitteessa laajalla alueella Pohjois-Karjalaa ja Kainuuta sekä sitä pohjoisemmassa on ehjä lumipeite. Keski- ja Pohjois-Lapissa lunta on kaikkialla yli 10 senttimetriä.

Kuva: Eija Vallinheimo

Lokakuussa satoi Ilmatieteen laitoksen mukaan lähes koko maassa keskimääräistä enemmän. Erittäin runsaita päiväsateita esiintyi jo 7. ja 8. päivä lokakuuta maan itäosassa. Esimerkiksi itärajan pinnassa Tohmajärvellä satoi 7. päivä 43 millimetriä. Lokakuun kuukausisademäärät olivat maan etelä- ja keskiosassa 60-120 mm. Suurimmat kuukausisademäärät olivat noin kaksinkertaiset vertailukauden 1971-2000 keskiarvoon nähden. Maan pohjoisosassa sademäärät olivat 30-70 millimetriä. Määrät vaihtelivatkin pitkän ajan keskiarvon molemmin puolin.

Lokakuun alkupuolen lämpötilat olivat ajankohtaan nähden ensin tavallista korkeammat, mutta myöhemmin lämpötilat laskivat sangen tyypilliselle tasolle. Matalapaineet toivat alkukuusta Atlantilta lämpöä ja myös sateita tiheään tahtiin. Kuukauden puolivälissä maassamme vallinnut korkeapaine piti sään poutaisena ja melko aurinkoisena. Korkeapaine väistyi 18. päivän tienoilla ja maamme pohjoispuolella itään liikkunut matalapaine toi lumisateet ensin Lappiin. Matalapaineen jälkipuolella purkautui Jäämereltä hyvin kylmää ilmaa, joka levisi koko maahan tuoden mukanaan pakkasia. Maan eteläosassa ilma olikin poikkeuksellisen kylmää yhdeksän päivän ajan. Kylmä ilma väistyi rivakasti, kun voimakas länsivirtaus työntyi 28. lokakuuta maahamme.

Lokakuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa ja Oulun tienoilla +2...+4 astetta, tuolloin leudointa oli rannikoilla. Kainuussa ja Lapin läänissä keskilämpötila vaihteli +2 ja -1 asteen välillä. Lokakuun keskilämpötila olikin varsin tyypillinen eli lähellä pitkän ajan keskiarvoa maan itä- ja pohjoisosassa. Sen sijaan keskilämpötila oli maan länsi- ja eteläosassa yhdestä kahteen astetta keskiarvon alapuolella. Vuoden 2002 ennätyksellisen kylmään lokakuuhun verrattuna vain kylmin jakso, 19.-27.10., veti vertoja viimevuotisille lämpötiloille maan eteläosassa.

Loppukuussa myrskytuulet puhalsivat merialueilla pariin otteeseen. Pohjois-Itämerellä oli luoteismyrskyä 25. päivä lokakuuta ja Perämerellä myrskytuuli puhalsi pohjoisesta 27. päivä.

Lue lisää
lokakuun säätilastoista
talven 2003-2004 lumitilastoista

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (3,01 euroa/min+pvm)
Palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (3,95 euroa/min+pvm)