Tiedotearkisto: 2003

Hiilidioksidipitoisuuden kasvu teemana Bongaa tietoa! -tapahtumassa

6.11.2003 12:00

Ensi viikonloppuna 7.-9. marraskuuta tiedekeskus Heurekan aulatiloissa Vantaalla järjestetään Suomen Akatemian Tiede03-tiedekatselmuksen päätapahtuma, kolmipäiväiset Bongaa tietoa! -yleisöpäivät. Maksuttomassa tapahtumassa on mukana myös Ilmatieteen laitos omalla esittelypisteellään.

Ilmatieteen laitoksen teemana tapahtumassa on ilmakehän hiilidioksidi. Hiilidioksidi on tärkein niistä kasvihuonekaasuista, joiden pitoisuuksiin ihminen toiminnallaan vaikuttaa. Hiilidioksidin pitoisuus ilmakehässä on noussut vähitellen. Pitoisuuden vuotuinen kasvuvauhti on ollut viime vuosikymmeninä vajaa puoli prosenttia vuodessa. Hiilidioksidi on yksi kasvihuoneilmiötä aiheuttava ilmakehän kaasu. Hiilidioksidin elinikä ilmakehässä on pitkä, siksi ilmakehän hiilidioksidipitoisuus ei laske kovin nopeasti, vaikka päästöt lopetettaisiin heti. Hiilidioksidin merkittävimmät lähteet maailmanlaajuisessa mittakaavassa ovat energiantuotanto eli fossiilisten polttoaineiden käyttö, metsien hävittäminen ja teollisuus.

Esittelykohteessa voi tutustua Ilmatieteen laitoksen Pallas-Ounastunturin kansallispuistossa sijaitsevaan mittausaseman toimintaan. Hiilidioksidipitoisuuksien kasvu näkyy myös siellä tehtävissä mittauksissa, joihin voi tutustua Heurekassa tietokoneyhteyksien avulla. Hiilidioksidia syntyy myös ihmisen hengityksen yhteydessä. Tämän voi todeta käytännössä osastollamme olevan hiilidioksidianturin avulla. Hiilidioksidianturiin puhaltamalla saa selville, kuinka paljon oma hengitys vaikuttaa pitoisuuden kohoamiseen. Hiilidioksidipitoisuuden voi mitata jokainen itse myös kasvihuonetta simuloivasta rakennelmasta.

Viikonlopun aikana pidetään myös erilaisia tietoiskuja. Lauantaina 8.11. klo 14.00-14.20 Ilmatieteen laitoksen vanhempi tutkija Tero Siili pitää esityksen aiheesta, mitä jos olisit painoton? Isänpäivänä, sunnuntaina 9. marraskuuta klo 12.00-12.20 pitää tuotantopäällikkö Reija Ruuhela tietoiskun siitä, miten myrskyjä ennustetaan.

Bongaa tietoa! -yleisötapahtuman ohjelma: www.tiede03.info

Lisätietoja:

Erikoistutkija Tuula Aalto, (09) 1929 5406, tuula.aalto@fmi.fi
Tuotantopäällikkö Reija Ruuhela, (09) 1929 3400, reija.ruuhela@fmi.fi
Vanhempi tutkija Tero Siili, (09) 1929 4660, tero.siili@fmi.fi