Paikallissääsivun hakutoiminnossa on edelleen ongelmia. Pahoittelemme puuttuvia tietoja. Asiaa selvitetään parhaillaan.

Tiedotearkisto: 2003

Ilmatieteen laitoksen mittalaite mukana Stardust-luotaimessa

30.12.2003 12:00

NASA:n Stardust-luotain ohittaa 2. päivä tammikuuta 2004 komeetta Wild-2:n tuodakseen komeettapölyä ensimmäistä kertaa takaisin maahan. Ilmatieteen laitos on osallistunut Stardust-luotaimen pölyanalyysi-instrumentin CIDA:n rakentamiseen yhdessä saksalaisen tutkimusryhmän kanssa. Ilmatieteen laitos on vastannut myös mittalaitteen ohjelmistokehitystyöstä.

Merkittävä osa tulosten analysointiohjelmistoista on kehitetty Suomessa. CIDA:ssa käytettyä ohjelmisto-osaamista on hyödynnetty myös Euroopan avaruusjärjestön ensi keväänä laukaistavassa Rosetta-luotaimessa ja elokuussa 2002 tuhoutuneessa NASA:n CONTOUR-luotaimessa.

Ilmatieteen laitos tulee olemaan myös merkittävä CIDA:n mittaustulosten tieteellinen hyödyntäjä. Luotain mittaa komeetan ympärillä leijuvan pölyn koostumusta ja määrää sekä kuvaa komeetan ydintä. Tutkimushankkeen tavoitteena on lisätä ymmärtämystä aurinkokuntamme syntyhistoriasta ja tähtienvälisen pölyn olemuksesta. Komeetan pinnalla tapahtuneet kemiallis-fysikaaliset prosessit ovat saattaneet olla olennainen osa elämän syntyä, sillä jo nyt tiedetään kolmanneksen valtamerien vedestä olevan peräisin komeetoista. Stardust-luotain palauttaa pölynäytekokoelmansa Utahin autiomaahan laboratorioanalyysejä varten tammikuussa 2006.

Ilmatieteen laitoksen tutkimusryhmän edustajana erikoistutkija Johan Silén seuraa luotaimen ohilentoa NASA:n laboratoriossa Yhdysvalloissa.

Lue lisää CIDA-mittalaitteesta
NASAn Stardust-verkkosivut

Lisätietoja:

Erikoistutkija Johan Silén, puh. (09) 1929 4661, gsm 050 542 3872
Akatemiatutkija Esa Kallio, puh. (09) 1929 4636