Tiedote 18.6.2004

Tiedote - Tuuli- ja ukkostermit on hyvä tuntea

Ilmatieteen laitos muistuttaa kesänviettäjiä nopeista sään vaihteluista. Nopea sään muutos kuten tuulen voimistuminen kovaksi tai paikalliset ukkospuuskat aiheuttavat vuosittain vakavien vaaratilanteiden lisäksi myös onnettomuuksia. Siksi säätiedotteissa annetaankin tuulivaroituksia niin merialueille kuin sisämaahan. Tuuli- ja ukkostermien tunteminen auttaa säätiedotusten ymmärtämisessä. Erityisen tärkeitä ovat esimerkiksi tuulitiedot vesilläliikkujille.

Kuva: Ari-Juhani Punkka

Sääennusteissa tuulen nopeus ilmoitetaan 10 minuutin keskituulena. Hetkittäiset puuskat ovat aina ilmoitettua tuulen nopeutta suurempia, toisinaan myös rajuja. Nopeasti ohimenevät tuulenpuuskat ja ukonilmalla esiintyvät salamat voivat aiheuttaa vahinkoja. Voimakkaasta ukkosesta käytetään puhekielessä usein termiä ukkosmyrsky. Ilmatieteen laitoksen mukaan ukkosmyrsky-sanaa tulisi välttää, koska meillä Suomessa annetaan myrskyvaroitus, kun tuulen 10 minuutin keskinopeus on 21 metriä sekunnissa. Tuolloin myrsky on laaja-alainen matalapaineen synnyttämä hyvin voimakas tuuli. Tällaisiin tuuliin Suomessa päästään kuitenkin vain merialueilla ja tuntureiden huipuilla ja muualla hyvin harvinaisissa poikkeustapauksissa maa-alueilla.

Voimakkaasta ukkosesta salamoineen ja tuulen puuskineen käytetään meteorologiassa nimitystä rajuilma. Ukkospilvet synnyttävät pilvestä alaspäin syöksyviä kylmiä ilmavirtauksia, jotka maanpinnan läheisyydessä muodostavat lyhytkestoisia puuskaisia tuulia. Ilmatieteen laitos varoittaakin nimenomaan ukkospuuskista, joiden kesto on muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin.

Ukkospuuskista voidaan varoittaa etukäteen vain yleisluonteisesti, sillä tarkkaa aikaa ja paikkaa ei puuskien lyhytkestoisuuden ja ilmiön paikallisuuden takia voida kovin tarkasti sanoa. Tällöin omakohtainen arvio ukkosen läheisyydestä ja ukkoselta suojautuminen on tärkeää.

Vaarallisen voimakkaita ukkospuuskia voi esiintyä jopa sadoittain laajahkoilla alueilla kuten tapahtui Unton päivänä vuonna 2002. Tuolloin rajuilma aiheutti suurta tuhoa eri puolilla maata. Ukonilma voi Suomessa mennä ohitse myös aiheuttaen vain muutaman tuulenpuuskan.

Lue lisäätunne säätermitajankohtaiset säävaroituksetmuita rajuilma-linkkejä

Lisätietoja:

Ylimeteorologi Anneli Nordlund, puh. (09) 1929 3505anneli.nordlund@fmi.fi

Ylimeteorologi Sari Hartonen, puh. (09) 1929 3444sari.hartonen@fmi.fi