Tiedote 30.6.2004

Tiedote - Säähavaintoja tehty Kaisaniemessä 160 vuotta

Suomen ensimmäinen säähavaintoasema perustettiin 160 vuotta sitten 1. päivä heinäkuuta 1844 Helsingin Kaisaniemeen. Kaisaniemen säähavaintoasema on Helsingin virallinen sääasema. Asema sijaitsee Helsingin yliopiston Kasvitieteellisen puutarhan alueella ja nykyisellä paikallaan se on ollut vuodesta 1969 lähtien. Kaisaniemen perinteikäs havaintoasema jatkaa toimintaansa, vaikka parhaillaan suunnitellaan uutta säähavaintoasemaa Ilmatieteen laitoksen ja Merentutkimuslaitoksen uuden toimitalon läheisyyteen Helsingin Kumpulaan.

Kaisaniemen sääasema on puoliautomaattinen. Havainnontekijät kirjaavat kaksi kertaa vuorokaudessa ylös vallitsevan lämpötilan lisäksi äärilämpötilat, ilman suhteellisen kosteuden, yön maanpintaminimilämpötilan, sademäärän, maanpinnan laadun, lumen syvyyden, kokonaispilvisyyden ja vallitsevan sään. Sääautomaatti mittaa asemalla jatkuvasti lämpötilaa, ilman suhteellista kosteutta, sademäärää, pilven korkeutta, lumen syvyyttä, sateen voimakkuutta, näkyvyyttä, ilmanpainetta ja vallitsevaa säätä. Tuulen suunta- ja nopeustiedot saadaan läheisen Ilmatieteen laitoksen päärakennuksen katolla sijaitsevasta tuulimittarista.

Ilmatieteen laitos tekee säähavaintoja säännöllisesti yli 500 pisteessä ympäri Suomea. Havaintoasemista muodostuvaan asemaverkostoon kuuluu erityyppisiä asemia; observatorioita, täysin automaattisia asemia sekä sade- ja lumiasemia. Viime vuosina havaintojen keruuta on automatisoitu voimakkaasti.

Säähavaintoaseman havainnot tallennetaan sääpalvelua ja tutkimusta varten sekä viestitetään ennustavalle meteorologille, tiedotusvälineille ja kansainväliseen jakeluun. Havaintojen avulla kehitetään sääennustemalleja, joiden tuloksina saadaan sääennusteita. Vaikka ennusteet perustuvat pitkälti tietokoneen laskemiin ennusteisiin, meteorologi tarkentaa tietokone-ennusteita tuoreiden havaintojen perusteella. Myös päivittäistä säätilannetta seurataan havaintotietojen kautta.

Havaintojen pohjalta saadaan myös jälkikäteen tietää, minkälainen sää on ollut eri puolilla maata. Lyhytkestoisten ja paikallisten ilmiöiden havaitseminen ja ennustaminen edellyttää kaikkien käytettävissä olevien havaintojen ja havaintomenetelmien hyvää saatavuutta. Kerätyistä havaintotiedoista lasketaan ilmastotilastoja, joita ovat esimerkiksi kuukausi- ja vuositilastot sekä 30 vuoden tilastot. Näitä käytetään sään ja ympäristön tutkimuksessa sekä erityisesti ilmastotutkimuksissa.

Lue lisääIlmatieteen laitoksen havaintoasemista

Lisätietoja:

Suunnittelija Juho-Pekka KaukorantaPuh. 050 368 5648sähköpostiosoite muotoa etunimi.sukunimi@fmi.fi