Tiedote 7.10.2015

Hoesung Lee nimitetty kansainvälisen ilmastopaneelin puheenjohtajaksi

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n puheenjohtajaksi valittiin eteläkorealainen taloustieteen tohtori Hoesung Lee. Valinta tehtiin IPCC:n 42. yleiskokouksessa Kroatiassa tiistai-iltana 6.10.2015. Hoesung Lee on toiminut aktiivisesti IPCC:ssä, viimeksi varapuheenjohtajana. Hän seuraa tehtävässään tohtori Rajendra K. Pachauria, joka toimi IPCC:n puheenjohtajana vuodesta 2002 alkaen.

"Hoesung Leellä on erittäin vahva tiedetausta, ja hän edustaa ekonomistiosaamista. Kyky käsitellä ilmastonmuutosta taloudellisena kysymyksenä edesauttaa ongelman hahmottamista ja viestintää poliittisille ja yrityssektorin päättäjille. Tulevana WMO:n pääsihteerinä odotan erittäin tiivistä yhteistyötä IPCC:n kanssa. Ilmastonmuutos ilmenee erityisesti tuhoa aiheuttavien sääilmiöiden yleistymisenä, ja kyky varoittaa näistä ennakolta on keskeistä",  kommentoi Suomen IPCC-työryhmän puheenjohtaja, Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas tuoreeltaan uuden puheenjohtajan valintaa.

Yleiskokouksessa valitaan myös IPCC:n varapuheenjohtajat sekä IPCC:n työryhmien ja Task Force Bureau'n (kasvihuonekaasujen inventaario-ohjelman johtoryhmä) puheenjohtajat sekä jäsenet.

IPCC:n eli hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (Intergovernmental Panel on Climate Change) tehtävänä on tuottaa tieteellinen perusta ilmastopolitiikkaa koskevaa kansallista ja kansainvälistä päätöksentekoa varten.

Suomessa IPCC-työstä vastaa ympäristöministeriön asettama IPCC-työryhmä, joka kokoaa yhteen alan tutkijat ja eri ministeriöiden edustajat. Ryhmän puheenjohtajana toimii Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas.

IPCC julkaisee arviointiraportteja päätöksenteon tueksi

IPCC julkaisee ilmastonmuutosta koskevan arviointiraportin noin viiden vuoden välein. Syyskuussa 2013 julkaistiin viidennen arviointiraportin ilmastonmuutoksen luonnontieteelliseen taustaan keskittyvä ensimmäisen osaraportti. Maalis- ja huhtikuussa 2014 julkaistiin ilmastonmuutoksen sopeutumista ja vaikutuksia koskeva toinen osaraportti sekä hillintää käsittelevä kolmas osaraportti.

Kokonaisuudessaan viides arviointiraportti toimii merkittävänä pohjana Pariisin ilmastoneuvotteluissa marras-joulukuussa 2015.

Lisätietoa