Tiedotearkisto: 2015

Ilmatieteen laitos ja kunnat avoin data -yhteistyöhön

9.10.2015 9:22

Ilmatieteen laitoksen Avoin data -palvelussa on nyt saatavilla kaikki Suomen ilmanlaadun seurannan reaaliaikaiset mittaustiedot.

Kuva: Antonin Halas

Kuva: Antonin Halas

Verkkopalvelussa on saatavana maksutta koneluettavassa digitaalisessa muodossa ajantasaiset ilmanlaadun mittaustiedot noin sadalta mittausasemalta eripuolilta Suomea. Mittaustiedot palveluun tuottaa Ilmatieteen laitos sekä kolmisenkymmentä muuta julkista tai teollista toimijaa. Avoin data -palvelussa on ilmanlaadun mittaustietoja tällä hetkellä yli 50 paikkakunnalta Suomesta.

Tietoa sovelluskehittäjien käyttöön

Avoimen datan pääkäyttäjiä ovat sovelluskehittäjät, jotka hyödyntävät Ilmatieteen laitoksen avaamia tietoaineistoja uusien palveluiden, sovellusten ja tuotteiden kehittämisessä. Palvelu tukee myös julkishallinnon oman tuloksellisuuden parantamista tiedon yhteiskäytön kautta, sillä kolmenkymmenen erillisen jakelukanavan sijaan palvelu on järjestetty kustannustehokkaasti yhden verkkopalvelun kautta. Yhteisestä verkkopalvelusta hyötyy myös ilmanlaadun velvoiteseurantaa suorittava teollisuus. Teollisuus voi ylläpitää omia mittausasemia tai osallistua kunnan ylläpitämän mittaustoiminnan kustannusten kattamiseen.

Ilmatieteen laitoksen avoin data -palvelu toteuttaa osaltaan valtioneuvoston periaatepäätöstä julkisen sektorin digitaalisten tietoaineistojen saatavuuden parantamisesta ja uudelleenkäytön edistämisestä.  Verkkopalvelun tekninen toteutus noudattaa INSPIRE-direktiivin vaatimusmäärittelyjä. Verkkopalvelu avattiin vuonna 2013 ja sieltä on saatavilla mm. reaaliaikaisia havaintoja, aikasarjoja sekä ennustetietoja.

Suurta yleisöä palvelee Ilmanlaatuportaali

Ilmatieteen laitoksen, kuntien ja teollisuuden ilmanlaatuyhteistyö alkoi jo 1980-luvulla. Nykyään yhteistyön näkyvin muoto on Ilmanlaatuportaali, jossa Suomen ilmanlaadun tilaa esitetään suurelle yleisölle suunnatussa muodossa.  Suurta yleisöä Ilmatieteen laitos palvelee jatkossakin Ilmanlaatuportaalissa (www.ilmanlaatu.fi).

Lisätietoa:     

https://ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data

Ilmanlaatumittauksista vastaava organisaatio
Mittauspaikkakunnat
Heinolan kaupunki Heinola
Helsingin seudun ympäristöpalvelut Espoo, Helsinki, Lohja, Vantaa, Järvenpää
Helsingin yliopisto Helsinki
Hämeenlinnan kaupunki Hämeenlinna
Ilmatieteen laitos Hämeenlinna, Ilomantsi, Inari, Jokioinen, Kittilä, Kuusamo, Muonio, Parainen, Sodankylä, Utsjoki, Virolahti, Ähtäri
Imatran kaupunki, Lappeenrannan kaupunki Imatra, Lappeenranta
Joensuun kaupunki Joensuu
Jyväskylän kaupunki Jyväskylä
Jämsän kaupunki Jämsä
Kajaanin kaupunki Kajaani
Kokkolan kaupunki Kokkola
Kotkan kaupunki Kotka
Kouvolan kaupunki Kouvola
Kuopion kaupunki Kuopio, Varkaus
Lahden kaupunki Hollola, Lahti
Mikkelin kaupunki Mikkeli
Neste Oyj Porvoo
Oulun kaupunki Oulu
Pietarsaaren kaupunki Pietarsaari, Luoto
Porin kaupunki, Harjavallan kaupunki Harjavalta, Pori
Raahen kaupunki Raahe
Rauman kaupunki, Metsä Fibre Oy, Rauman Biovoima Oy, Forchem Oy Rauma
Rovaniemen kaupunki Rovaniemi
Seinäjoen kaupunki Seinäjoki
Tampereen kaupunki Tampere
Turun seudun ilmansuojelun yhteistyöryhmä Kaarina, Naantali, Parainen, Raisio, Turku
Vaasan kaupunki Vaasa
Valkeakosken kaupunki Valkeakoski
Äänekosken kaupunki Äänekoski