Tiedote 1.9.2004

Tiedote - Meteorologialla voidaan vaikuttaa köyhien maiden hyvinvointiin

Ilmatieteen laitos mukana vienninedistämismatkalla Tansaniassa ja Mosambikissa

- Meteorologialla on kasvava rooli köyhien maiden hyvinvoinnissa, toteaa Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas. - Äkillisten säävaihtelujen ennakoinnilla ja seurantajärjestelmillä voidaan säästää ihmishenkiä ja minimoida luonnonkatastrofien aiheuttamia vaurioita yhteiskuntien infrastruktuurissa, Taalas kuvaa. Aihe on esillä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäen vienninedistämismatkalla, jonka Tansanian ja Mosambikin osuuteen 1.-4.9. Taalas osallistuu.

Ilmatieteen laitos osallistuu matkaan vakuuttaakseen kohdemaiden päättäjät meteorologian tärkeydestä mm. tulvien ja kuivuuden ennakoimisessa, luonnonkatastrofien ehkäisyssä ja köyhyyden vähentämisessä. Tavoitteena on edistää tuen ja näkyvyyden saamista meteorologisiin projekteihin. Matkansa aikana delegaatio tapaa mm. Tansanian ja Mosambikin liikenneministerit sekä kummankin maan ilmatieteen laitosten johtajat.

- Yli 80 % kaikista luonnonkatastrofeista viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana on johtunut sään tai ilmaston ääri-ilmiöistä. On välttämätöntä kyetä ennakoimaan nämä ilmiöt, jotta vältetään niiden katastrofaaliset seuraukset taloudelle ja ihmiskunnalle. Korkeatasoisten sääpalvelujen avulla voidaan esimerkiksi ennakoida ja ehkäistä kuivuutta, joka aiheuttaa huomattavaa inhimillistä kärsimystä, Petteri Taalas sanoo.

- Meteorologian merkitys hyvinvointiin kasvaa, sillä ilmastonmuutoksen myötä luonnonkatastrofien määrän ennakoidaan kasvavan, Petteri Taalas muistuttaa.- Myös hyvinvointimaiden sääpalvelujen taso on riippuvainen kehitysmaiden säähavaintojärjestelmien toimivuudesta: ilmastonmuutos on maailmanlaajuinen, eikä kaikkia sen vaikutuksia vielä tunneta.

- Maailma saastuneinta ilmaa hengitetään kehitysmaissa. Ilmatieteen laitos tarjoaa asiantuntemustaan ilman laadun parantamiseksi ja siihen liittyvin terveysvaikutusten vähentämiseksi, Taalas toteaa.

Laajat kehitysyhteistyömahdollisuudetIlmatieteen laitos on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä sääpalveluja sekä sään ja ilmaston mittausjärjestelmiä eri puolilla maailmaa. Viimeisimpien 20 vuoden aikana Ilmatieteen laitos on toiminut Suomen tukemissa projekteissa kaikkiaan 45 eri maassa. Suomen kokonaistuki ilmatieteellisiin projekteihin on näiden vuosien aikana ollut 45 milj. US-dollaria.

Ilmatieteen laitos voi tarjota kehitysmaille meteorologisen kehitysyhteistyön lisäksi hyvin laaja-alaista asiantuntemusta mm. ilmastotilastoinnista, ilmastotutkimuksesta, varoitusjärjestelmistä, tuuli- ja aurinkoenergiasta, otsoni- ja UV-säteilystä, elinkeinoelämän ja liikenteen sääpalveluista sekä ilmanlaadun valvonnasta.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitoksen viestintä, tiedottaja Eija Vallinheimopuh. (09) 1929 2231