Tiedote 28.9.2004

Tiedote - Hurrikaani Karlin rippeet saapuivat Suomeen

Karl-hurrikaani NOAA-satelliitista nähtynä. Kuva: NOAA.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tiistaina 28. syyskuuta Suomeen saapunut matalapaine sisältää jäänteitä hurrikaani Karlista. Karl nimettiin 16. päivä syyskuuta, jolloin se alkoi Atlantilla vähitellen voimistua trooppisesta myrskystä hurrikaaniksi. Karl kiertyi kehittyessään ensin luoteeseen kohti Karibiaa ja jatkoi siitä edelleen pohjoiseen aiheuttamatta suurempaa tuhoa matkansa varrella. Karlin hurrikaanivaihe päättyi 24. syyskuuta, ja se jatkoi heikentyneenä edelleen kohti Eurooppaa. Euroopassa se liittyi matalapainealueeseen, jonka keskus on tänään Suomen yllä.- Joka syksy meille saapuu matalapaineita, joissa on jonkin hurrikaanin jäänteitä. Ne eivät kuitenkaan enää Suomeen ehtiessään useinkaan aiheuta tavanomaista matalapainetta suurempia vaikutuksia, meteorologi Ari-Juhani Punkka toteaa.

Hurrikaanien aihiot ovat peräisin Afrikasta, josta ukkospilvirykelmiä siirtyy Atlantille. Pilvet liikkuvat hitaasti trooppisen matalapaineen mukana länteen päin ja alkavat vähitellen muodostaa löyhää spiraalimaista rakennetta. Sen jälkeen trooppinen matalapaine voimistuu ensin trooppiseksi myrskyksi ja siitä edelleen hurrikaaniksi. Hurrikaani tarvitsee kehittyäkseen suotuisat olosuhteet, esimerkiksi meriveden pintalämpötilan tulee olla vähintään 26-27 astetta. Hurrikaanien voimakkuutta arvioidaan viisiportaisen Simpson-Saffir-asteikon mukaan. Tänä vuonna ainoastaan hurrikaani Ivan on saavuttanut voimakkuuden 5, jossa tuulet ylittävät nopeuden 70 metriä sekunnissa. Näin voimakkaat hurrikaanit ovat kuitenkin harvinaisia, sillä vuodesta 1886 lähtien tällaisia hurrikaaneja on laskettu 25 kappaletta.

Atlantin hurrikaanit esiintyvät tavallisimmin kesäkuusta marraskuuhun, jolloin meriveden viiletessä myös hurrikaanikausi hiipuu. Hurrikaanien lukumäärä vaihtelee eri vuosina. Keskimäärin hurrikaaneja esiintyi vuosina 1944-1996 noin kuusi kappaletta vuodessa. Hurrikaaneja ei ole tänä syksynä ollut ennätyksellisen paljon, mutta ne ovat olleet voimakkaita ja ne ovat osuneet maa-alueille aiheuttaen suuria aineellisia vahinkoja ja myös ihmishenkien menetyksiä.- Edellisen kerran neljä hurrikaania on osunut samaan Yhdysvaltojen osavaltioon saman hurrikaanikauden aikana 1800-luvulla, kertoo Ari-Juhani Punkka Ilmatieteen laitoksesta.

Hurrikaanit nimetään aakkosjärjestyksessäHurrikaanit saavat nimensä Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n tekemän listan pohjalta. Hurrikaanikauden alkaessa listalta otetaan nimiä aakkosjärjestyksessä sitä mukaa, kun trooppisia myrskyjä syntyy. Joukossa on siis tapauksia, jotka eivät ole voimistuneet hurrikaaneiksi asti. Joka toinen trooppinen myrsky saa nimensä mieheltä ja joka toinen naiselta. Suuret ja paljon julkisuutta saaneet nimet jätetään pois käytöstä. Esimerkiksi toista vuonna 1992 riehunutta Andrewta ei tulla kokemaan enää uudelleen. Tällä hetkellä nimilistalla vuorossa on trooppinen myrsky Lisa, joka liikkuu parhaillaan Atlantilla kohti pohjoista. Mikäli sääolot vielä jatkuvat suotuisina, tullaan lähiviikkoina näkemään myös trooppinen myrsky Matthew.

Trooppisia hirmumyrskyjä kutsutaan Tyynenmeren länsiosissa taifuuneiksi. Aasiassa on ollut tänä vuonna useita taifuuneja, mutta ne ovat pysytelleet pääasiassa meren päällä. Ainakin Japanissa ja Kiinassa taifuunit ovat kuitenkin aiheuttaneet jonkin verran tuhoja.

Lisätietoja:

Meteorologi Ari-Juhani Punkka, puh. (09) 1929 3630, etunimi.sukunimi@fmi.fiHurrikaanit ja muut hirmumyrskyt