Tiedote 8.11.2004

Tiedote - Voimakas magneettinen myrsky meneillään avaruudessa

Ilmatieteen laitoksen Nurmijärven geofysiikan observatorion rekisteröinnit osoittivat sunnuntaina iltayöstä suurinta mahdollista magneettisen kentän häiriötilaa. Myrskyn maapallonlaajuista voimakkuutta kuvataan indeksillä, jonka asteikko vaihtelee 0-9. Magneettikenttä on parhaillaan kaikkialla maapalloa myrskyisessä tilassa. Vastaavanlaisia suuria magneettisia myrskyjä havaittiin myös viime vuonna loka-marraskuun vaihteessa.

Sodankylässä havaittiin aamuyöllä harvinainen revontulikruunu. Kuva on otettu Ilmatieteen laitoksen revontulikameralla Utsjoki-Kevolla 8.11. kello 02.

Sodankylässä havaittiin aamuyöllä harvinainen revontulikruunu. Kyseessä on taivaalle revontulivalosta muodostuva kruunumainen muodostelma, joka pysyy tavallisista revontulista poiketen paikoillaan jopa useita kymmeniä minuutteja. Revontulia on odotettavissa iltaisin lähipäivinä jopa Etelä-Suomen taivaalle, jos pilvet eivät ole esteenä. Suurimmat magneettiset häiriöt tapahtuvat napa-alueiden tuntumassa pohjoisella ja eteläisellä pallonpuoliskolla.

Magneettikentän myrsky johtuu viime perjantaina, 5. marraskuuta, Auringossa tapahtuneiden hiukkaspurkauksien sarjasta. Myrsky voimistuu keskiviikkona tai torstaina, jolloin 6.11. ja 7.11. tapahtuneet auringonpurkaukset osuvat Maahan.

Auringossa on jättimäinen pilkkuryhmä, jota ympäröivästä aktiivisesta alueesta viime päivien hiukkaspurkaukset ovat peräisin. Pilkku on noin halkaisijaltaan noin 65 000 kilometriä. Auringon hiukkaspurkauksessa avaruuteen sinkoutuu valtavat määrät Auringon materiaa eli elektroneja ja protoneja. Lisäksi Auringosta lähtee voimakasta säteilyä, joka häiritsee mm. radioamatöörien käyttämiä radiotaajuuksia.

Auringonpurkauksista ei ole haittaa ihmisille, mutta maapallon ympärille muodostuvat suuret sähkövirrat, hiukkaskertymät ja korkeataajuinen radiosäteily voivat aiheuttaa häiriöitä satelliitteihin. Myös esimerkiksi Ruotsin sähköverkoissa on avaruusmyrskyjen aikaan todettu jakelukatkoja.

Lue lisääMaan magneettikentästä

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna, puh. (09) 1929 4649Erikoistutkija Kirsti Kauristie, puh. (09) 1929 4637