Tiedote 18.2.2005

Tiedote - ACIA-ilmastonmuutosraportin viesti on vahva

Amerikkalainen ilmastonmuutostutkija Robert W. Corell muistuttaa, että ilmaston lämpenemistä ei voi väistää, joten sen tutkiminen on välttämätöntä. Corell tulkitsi marraskuussa julkaistun arktisen alueen ilmastonmuutosraportin, ACIA:n (Arctic Climate Impact Assessment), päätuloksia tänään Ilmatieteen laitoksen järjestämässä pienoisseminaarissa.

Kuva: Eija Vallinheimo

ACIA-raportin mukaan sademäärät ja lämpötila Arktisella alueella nousevat voimakkaasti. Pohjoisella pallonpuoliskolla vuosi 2004 oli historian toiseksi lämpimin, myös valtamerien lämpötila oli kaikkien aikojen korkein viimeisen vuosisadan aikana. Ilmatieteen laitoksen tutkijan Heikki Tuomenvirran mukaan myös Suomen keväät ovat lämmenneet kahdella asteella.

Corell määrittää, että ilmastonmuutoksesta ei tehdä ennusteita, vaan arvioita erilaisten vaihtoehtoisten kehityskulkujen pohjalta. Kaikki vaihtoehtoiset kehityskulut osoittavat, että maapallo lämpenee ja että lämpeneminen on arktisilla alueilla jopa kolminkertaista koko maapallon keskiarvoon nähden. Suuri osa lämpenemisestä johtuu ihmisen toiminnasta. Lämpenemisen vaikutukset ovat hyvinkin dramaattisia, esimerkiksi kolmen asteen lämpötilan nousu Grönlannissa käynnistäisi useita vuosisatoja jatkuvan jääpeitteen sulamisen sekä merenpinnan nousun useilla metreillä.

Corell korosti, että tietämystä lämpenemisen alueellisista ja paikallisista vaikutuksista on edelleen laajennettava. Alueellisella tasolla vaikutukset ovat kaikkein näkyvimpiä ja saattavat aiheuttaa yllätyksiä. Esimerkiksi Jäämeren rannikolla useita kyliä on jouduttu siirtämään kauemmas sisämaahan. Aiemmin jääpeite on suojannut voimakkaimmilta myrskyn vaikutuksilta, mutta jääpeitteen sulettua myrskyt ovat aiheuttaneet aiempaa suurempia tuhoja.Corell toteaa ACIA-raportin viestin olevan vahva. Corell uskoo, että myös Yhdysvalloissa on tajuttu asian vakavuus, kun on nähty, mitä Alaskassa on tapahtunut.

Ilmatieteen laitoksen tutkija, tohtori Heikki Tuomenvirta muistutti puheenvuorossaan, että yksittäisen sääilmiön ei voi suoraan sanoa johtuvan ilmastonmuutoksesta. Sen sijaan on selvää, että äärevät ilmiöt kuten voimakkaat sateet Suomessa tai Euroopan lämpöaallot tulevat lisääntymään. Tuomenvirta korosti myös, että modernit yhteiskunnat ovat yhä herkempiä sään ääri-ilmiöille. Arvioidut muutokset ilmastossa ja yhteiskunnassa vaativat siis toimia kielteisten seurausten lieventämiseksi. Entistä parempi sää- ja ilmastotieto, yhteiskuntasuunnittelu ja kasvihuonekaasujen vähentäminen ovat keinoja, jolla tulevaan voidaan sopeutua.

Robert W. Corell toimi ACIA-työryhmän puheenjohtajana. Hän on toiminut puheenjohtajana ja Yhdysvaltojen edustajana myös monissa muissa monissa kansainvälisissä ilmastonmuutokseen liittyvistä ryhmissä ja tutkimusohjelmissa. Corell on toiminut vuodesta 2000 lähtien tutkijana (Senior Policy Fellow) Amerikan meteorologisessa seurassa. Hän työskentelee tällä hetkellä myös vanhempana tutkijana Harvardin yliopiston Kennedy School of Governmentissä.

Robert W. Corellin ja Heikki Tuomenvirran englanninkieliset esitykset pdf-muodossa

Lisätietoja:

Pääjohtaja Petteri Taalas, puh. (09) 1929 2200Vanhempi tutkija Heikki Tuomenvirta, puh. (09) 1929 4122sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@fmi.fi