Tiedote 3.6.2005

Tiedote - Ilmatieteen laitos vie osaamista Keski-Amerikkaan

Ilmatieteen laitos aloittaa kaksi uutta yhteistyöhanketta Keski-Amerikassa. Ensimmäisen hankkeessa selvitetään alueen sademittaustoimintaa ja sademääriä ja tuotetaan luotettavampi kuva vesivoiman käyttömahdollisuuksista koko Keski-Amerikan alueella. Toinen hanke tutkii tuulivoiman käyttömahdollisuuksia neljällä eri paikkakunnalla El Salvadorissa. Molemmat hankkeet liittyvät Keski-Amerikan kanssa tehtävään Energia ja Ympäristö -yhteistyöohjelmaan, jota Suomen valtio tukee.

Kuva: Kari Ahti

Meteorological Forecast for Hydroelectric Generation in Central America -hankkeessa Ilmatieteen laitos selvittää vuotuisia sademääriä Keski-Amerikassa. Sademääräennusteet ovat tärkeitä tietoja suunniteltaessa vesivoiman tuotantoa ja laskettaessa siitä saatavaa energiantuotantokapasiteettia. Trooppiset hirmumyrskyt aiheuttavat suuria sademäärän vaihteluita alueella. Sademäärien ohella myös muut meteorologiset tiedot ovat tärkeitä vesivoiman tuotantoa suunniteltaessa. Tavoitteena on myös parantaa sademääriä koskevia ennusteita käyttäen hyväksi uutta ilmastollista ja meteorologista tietoa sekä havaintotapoja.

Vesivoima on tärkeä energianlähde Keski-Amerikassa, sillä lähes puolet energiantuotannosta tuotetaan vesivoimalaitoksissa. Tämän takia tarkat ja luotettavat tiedot sadekausien sademääristä ovat tarpeellisia. Projektia rahoittaa Suomen valtio.

El Salvadorissa Ilmatieteen laitos selvittää tuulivoiman käyttömahdollisuuksia. Selvitystä varten tehdään mittauksia neljällä eri paikkakunnalla paikalliselle Comision Ejecutiva Hidroeléctrica del Rio Lempa -sähköyhtiölle. Ilmatieteen laitos avustaa sekä tutkimuspaikkojen että mittauslaitteiden arvioinnissa ja tarkastaa myös tuulimittausten laadun. Aineiston pohjalta Suomessa tehdään arviointi tuulivoiman käyttömahdollisuuksista näillä paikkakunnilla. Projekti pääsee käyntiin sopimuksen allekirjoituksen jälkeen ja kestää noin vuoden.

Ilmatieteen laitos oli mukana useissa, laajoissa kehitysyhteistyöhankkeissa Keski-Amerikassa 1990-luvulla, joten alueen olosuhteet ja toimintatavat ovat Ilmatieteen laitokselle entuudestaan tuttuja.

Ilmatieteen laitos on tehnyt erilaista kehitysyhteistyötä jo 20 vuotta noin 50 eri maassa. Suomi on Yhdysvaltojen jälkeen toiseksi suurin maa, joka tekee kehitysyhteistyötä meteorologian alalla.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Mats Wiljander, (09) 1929 3200Ylimeteorologi Kari Ahti, puh. (09) 1929 3310