Tiedote 29.8.2005

Tiedote - Ilmastonmuutos lisää hirmumyrskyjen tuhovoimaa

Ihmisen toiminnan seurauksena kasvihuoneilmiö voimistuu ja ilmasto lämpenee maailmanlaajuisesti. Malliennusteiden mukaan ääri-ilmiöt kuten hellejaksot ja toisaalta rankkasateet yleistyvät.

-Lämpenemisen ohella mm. suuret sademäärät lisääntyvät. Voimakkaiden ukkospuuskien ja trombeille otollisten olosuhteiden määrän ennakoidaan myös kasvavan. Tällä hetkellä trombit ovat Suomessa melko harvinaisia; Suomessa saadaan havaintoja keskimäärin kymmenestä trombista vuodessa. Yhdysvalloissa trombeja vastaavat tornadot ja matalapaineet ovat kuitenkin pahimmillaan aivan eri suuruusluokkaa kuin Suomessa, varapääjohtaja Mikko Alestalo Ilmatieteen laitoksesta toteaa.

Trooppisten hirmumyrskyjen tuhovoiman ennustetaan kasvavanTutkimustulosten mukaan ennakoitu ilmastonmuutos voimistaa trooppisten hirmumyrskyjen tuhovoimaa, koska merenpintalämpötilat tulevat kohoamaan ja hurrikaanit ovat kestoltaan pidempiä kuin aikaisemmin. Voimakkaita hurrikaaneja syntyy Atlantilla, mistä ne etenevät Karibian meren ja Meksikonlahden kautta USA:han ja Keski-Amerikkaan. Tänään maanantaina USA:n etelärannikolle iskenyt hurrikaani Katrina on yksi kaikkien aikojen voimakkaimmista Meksikonlahden pohjoisosaan rantautuneista hurrikaaneista. Katriina voimakkaampia USA:han rantautuneita hurrikaaneja tunnetaan vain kolme kappaletta. Trooppisten hirmumyrskyistä suurimpia ovat Kiinanmeren taifuunit.

Trombien syntymismekanismeja tutkitaan SuomessaSuomessa esiintyvien trombien ajallinen ja paikallinen ennustaminen on tällä hetkellä hyvin vaikeata, vaikkakin kehittyvillä ennustusmalleilla ja tehokkaimmilla laskentakoneilla voidaan paremmin ennakoida säätilanteet, joissa trombi voi syntyä.

Kuluvan kesän aikana Ilmatieteen laitoksella on tutkittu voimakkaiden trombien synty-ympäristöä Suomessa ja Saksassa. Tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää, millaisissa säätilanteissa voimakkaat trombit syntyvät Suomessa. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää säänennustustyössä arvioitaessa voimakkaiden ukkospilvien riskiä muodostaa voimakkaita trombeja.

Puuskainen sää jatkuu SuomessaIlmatieteen laitoksen sääennusteen mukaan tuulinen sää jatkuu. Tänään maanantaina etelän ja lounaan välinen tuuli voimistuu, kun Norjanmerellä oleva syvä matalapaine liikkuu kohti Pohjois-Skandinaviaa. Tiistain vastaisena yönä tulee sade- ja ukkoskuuroja, jolloin voi esiintyä vahinkoa aiheuttavia puuskia. Tiistaina lännen ja luoteen välinen tuuli on vielä voimakasta, mutta keskiviikkona tuuli alkaa heiketä korkeapaineen lähestyessä Suomea.

Mittavia tuhoja Suomessa viime päivinäVoimakkaat tuulenpuuskat ja salamointi ovat aiheuttaneet Suomessa mittavia tuhoja viime päivinä. Perjantaina 26.8. iltapäivällä ja illalla säärintaman yhteydessä esiintyi voimakkaita puita kaataneita tuulenpuuskia, minkä seurauksena sähköt menivät poikki kymmeniltä tuhansilta kotitalouksilta. Ilmatieteen laitoksen havaintoasemat mittasivat voimakkaita lyhytaikaisia puuskia, jotka olivat kovimmillaan 30 metriä sekunnissa. Perjantaina Suomessa paikannettiin 800 salamaa, josta puolet Lapissa ja puolet maan lounais-eteläosassa. Lisäksi etenkin Suomenlahdella salamoi kohtalaisesti. Tähän mennessä elokuussa on salamoinut Suomessa noin kolmasosa pitkän ajan keskiarvosta.

Sunnuntaina päähuomion vei Helsingissä järjestetyssä golfkilpailussa telttoja riepotellut ja henkilövahinkojakin aiheuttanut trombi. Alustavien arvioiden mukaan trombi oli voimakkuudeltaan heikko, joita Suomessa tyypillisesti esiintyy. Koska trombi kuitenkin osui tiheään asutulle alueelle, sai se paljon huomiota osakseen. Ilmatieteen laitoksen tietoon tuli trombista useita silminnäkijähavaintoja, joiden mukaan pilvestä maahan ulottunut suppilomainen pyörre liikkui Länsi-Helsingissä Talin kaupunginosasta itään hajoten ennen Pasilaa.

Tänä vuonna trombihavaintoja on ilmoitettu Ilmatieteen laitokselle tavanomaista enemmän. Trombeja havaitaan Suomessa keskimäärin 10 tapausta vuodessa, joista puolet on veden yllä syntyviä trombeja eli vesipatsaita.

Lue lisääTrombeista Suomessa

Lisätietoja:

Ilmastonmuutos: Varapääjohtaja Mikko Alestalo,puh. (09) 1929 4100 tai gsm 0500 615 468mikko.alestalo@fmi.fi

Trombit: Meteorologi Ari-Juhani Punkka,puh. (09) 1929 3630ari-juhani.punkka@fmi.fi

Katrina-hurrikaani: Meteorologi Kari Ahti,puh. (09) 1929 3310 tai gsm 050 545 3412, kari.ahti@fmi.fi