Tiedote 7.9.2005

Tiedote - Väitöstyö käy läpi planeettatutkimuksen kaikki vaiheet

Ilmatieteen laitoksen tutkija Ari-Matti Harri väitteli 6. syyskuuta Teknillisessä korkeakoulussa planeettojen pinnalla tehtävistä kaasukehähavainnoista.

Kuva: NASA

Planeettojen kaasukehien toiminnan ymmärtäminen vaatii suoria havaintoja ja mittauksia. Väitöstyössä tutkitaan suoria kaasukehähavaintoja planeetan pinnalla sekä planeetan pinnalle laskeutumisen aikana tehtäviä mittauksia kaasukehän pystyprofiilista. Väitöstyö sisältää planeettatutkimuksen koko kirjon, alkaen tieteellisten tavoitteiden määrittelystä, tutkimuslaitteiden suunnittelusta ja rakentamisesta, havaintojen analysoinnista, teknisistä ratkaisuista päätyen simulaatiomallien kehittämiseen.

Maan kaltaisten planeettojen kaasukehistä saatu havaintoaineisto auttaa meitä ymmärtämään kaasukehien käyttäytymistä yleisesti. Tutkimustietojen pohjalta on myös mahdollista ymmärtää paremmin Maan ilmakehän kehittymistä ja selvittää jopa elämän synnylle tärkeitä mekanismeja.

Väitöksessä yhdistyvät planeetan kaasukehän suorat havainnot ja kaasukehän käyttäytymistä simuloivat matemaattiset mallit, jotka ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Mallit tarvitsevat alkuarvoja ja reunaehtoja varten suoria havaintoja, ja toisaalta planeettojen kaasukehien havaintotoiminnan suunnittelu hyötyy simulointimallien antamista tuloksista.

Väitöskirjassa mainittuja tutkimuslaitteita suunniteltiin ja rakennettiin Ilmatieteen laitoksessa mm. Mars-96-ohjelman pinta-asemiin, Beagle 2 laskeutujassa olevaan BAROBIT -painemittauslaitteeseen ja Cassini/Huygens-luotaimen kyydissä Saturnuksen kuuhun Titaniin matkanneeseen PPI/HASI -paineprofiilin mittauslaitteeseen. Väitöksessä kuvataan myös Titanin kaasukehän paineprofiilista tammikuussa 2005 tehtyä määritystä. Väitöstyön puitteissa käynnistyi myös kaksi uutta Mars-ohjelmaa, Mars NETLANDER sekä METNET.

Ari-Matti Harri on syntynyt vuonna 1960 Kauhavalla. Hän on valmistunut fysiikan diplomi-insinööriksi vuonna 1986. Harri väitteli Teknillisellä korkeakoululla, maanantaina 6. syyskuuta. Väitöstyö on suoritettu Ilmatieteen laitoksen Avaruus- ja yläilmakehä -yksikössä. Väitöskirjan otsikko on "In situ observations of the atmospheres of terrestrial planetary bodies".

Lisätietoja:

Tutkija Ari-Matti Harri, puh. 050 337 5623sähköpostiosoite muotoa etunimi.sukunimi@fmi.fi