Tiedote 12.9.2005

Tiedote - Auringossa räiskähtelee - revontulia odotettavissa

Auringossa on ollut heinäkuusta lähtien hiukkaspurkauksia tavanomaista enemmän. Viimeksi eilen, 11. syyskuuta, nähtiin purkausten aiheuttamia revontulia myös Helsingin yöllisellä taivaalla.

Kuva: Calgaryn yliopisto/ Jyväskylän Siriuksen Nyrölän observatorio

Syynä revontuliin on poikkeuksellisen iso auringonpilkku, jonka lähistöllä tapahtui 9. syyskuuta voimakas roihupurkaus. Sama pilkkuryhmä aiheutti elokuun lopulla revontulia ja magneettisia häiriöitä maapallolle. Nyt pilkkuryhmä on tullut Auringon pyörimisliikkeen mukana uudelleen näkyville. Juuri ennen pilkun saapumista Auringon reunalle, se ehti räjäyttää superluokan roihupurkauksen, jollaista on havaittu kolmenkymmenen vuoden aikana havaittu neljästi aikaisemmin. Purkauksen avaruuteen sinkoamat hiukkaset suuntautuivat maapallolta poispäin, joten täällä ei ole havaittu niistä merkkejä. Auringonpilkku on kuitenkin aktiivisessa tilassa ja se voi lähipäivinä tuottaa voimakkaita purkauksia. Purkauksiin liittyviä revontulia ja magneettisia häiriöitä on odotettavissa tällä viikolla, mikäli illat ovat pilvettömiä.

Revontulien paras katseluaika on iltakymmenestä puolen yön tienoille, jolloin kannattaa tähyillä pohjoista taivaanrantaa. Tavallisesti revontulet ovat himmeitä vihertäviä valopatsaita, jotka muistuttavat kevyen tuulen heiluttamia verhoja. Jos revontulipurkaus on voimakas, odotettavissa on myös kirkkaan punaisia valoja.

Tavallisesti voimakkaat revontulet liitetään auringonpilkkujen esiintymisen 11-vuotisen vaihtelun huippuvuosiin. Viimeinen huippuvuosi oli vuosituhannen vaihteessa viitisen vuotta sitten. Auringon revontulia synnyttämä aktiivisuus jatkuu kuitenkin pitkälle kohti auringonpilkkujen lukumäärän minimiä, jonka odotetaan olevan parin vuoden kuluttua vuonna 2007. Auringonpilkkujen määrän vähetessä Auringon hiukkasaktiivisuuden keskimääräinen tasoa laskee, mutta ajoittain voi esiintyä voimakkaita purkausjaksoja kuten nyt on tapahtumassa.

Lue lisääRevontulista ja avaruussäästäIlmatieteen laitoksen AurorasNow-revontulisivut

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna, puh. (09) 1929 4649etunimi.sukunimi@fmi.fi