Tiedote 21.10.2005

Tiedote - Ilmatieteen laitoksen teknologiaa kohti Venusta

Venus Express, Euroopan avaruusjärjestön ESAn ensimmäinen Venukseen suuntaava luotain laukaistaan keskiviikkona 26.10.2005 kello 7.43 Suomen aikaa Kazakstanin Baikonurista. Venus Express saapuu naapuriplaneetallemme ensi huhtikuussa, jossa se tutkii muun muassa Venuksen ilmakehää. Ilmatieteen laitos on suunnitellut luotaimen Aspera 4 -mittalaitteeseen tietokonejärjestelmän ja ohjelmiston.

Lisätietoa 23.10.2005. Venus Expressin laukaisua on siirretty eteenpäin useilla päivillä teknisten syiden vuoksi. Kuva: ESA.

Maa ja Venus ovat lähes samankokoisia planeettoja, mutta miljardien vuosien kuluessa ne ovat kehittyneet toistensa vastakohdiksi. Venuksen ilmakehä on pääosin hiilidioksidia ja sitä verhoaa rikkihappopilvien kerros. Planeetalla vallitsee äärimmäinen kasvihuoneilmiö, joka on nostanut lämpötilan 477 C kuumuuteen. Venus-tutkimuksen avulla ymmärretään paremmin myös Maan kasvihuoneilmiötä ja planeettojen kehitystä yleensä.

Selvyyttä planeetan ilmakehästäVenus Express -luotain tutkii Venuksen ilmakehää ja sen plasmaympäristöä seitsemällä tutkimuslaitteella. Mukana on kolme erilaista spektrometriä, jotka mittaavat valon eri aallonpituuksia. Lisäksi mukana kulkee magnetometri, plasmamittari, edistynyt kameralaitteisto ja Maan ja Venuksen radiolinkkiä hyödyntävä mittalaite.

Tutkimus tuo tietoa muun muassa Venuksen pinnanmuodoista, sen ilmakehän koostumuksesta, pilvistä, lämpötilasta ja paineesta ilmakehän eri osissa. Lisäksi Venusta kuvataan erittäin edistyneellä ultravioletista infrapunaan näkevällä kameralla.

Venukseen Mars Expressin jalanjäljilläSuomalaisittain kiinnostavin tutkimuslaite on Venuksen lähiympäristön sähköisiä ja neutraaleja energisiä hiukkasia mittaava Aspera 4, jonka tietokonejärjestelmä ja ohjelmisto ovat Ilmatieteen laitoksen suunnittelemia. Laitteen edellinen versio tutkii parhaillaan Marsia ESAn Mars Express -luotaimessa. Luotaimen sähkönjako toimii Patrian teknologialla.

Aspera 4 -laitteella tutkitaan Venuksen ilmakehän yläosan ilmiöitä ja siellä tapahtuvaa hiukkaspakoa. Tutkimus tulee lisäämään tietoa myös muiden aurinkokuntamme planeettojen ilmakehistäja niiden kehityksestä.

Venus Expressin sähkönjakelu toimii Patrian valmistamalla teknologialla, jolla on merkittävä vaikutus luotaimen toimintakykyyn. Suomalaisten suunnittelema tehonjakoyksikkö siirtää aurinkopaneeleiden kokoaman sähkötehon luotaimen alijärjestelmiin ja mittalaitteisiin. Yksikön avulla aurinkopaneelit ja antennit avataan laukaisun jälkeen.

Patria on suunnitellut aiemmin tehonjakoyksiköt myös ESAn Rosetta-, Mars Express- ja Cryosat-hankkeisiin. Työt ovat vahvistaneet Patrian osaamista sähkönjakelulaitteiden toimittajana ja tasoittaneet tietä Euroopan avaruusjärjestön tuleviin suuriin satelliittihankkeisiin Alphabusiin ja Galileoon.

Venus Express jatkaa ESAn planeettaohjelmaa. Suurin osa luotaimen tutkimuslaitteista on suunniteltu alun perin ESAn edellisiin luotaimiin Mars Expressiin ja Rosettaan, mikä on vähentänyt huomattavasti Venus Expressin kuluja ja nopeuttanut työtä.

Venus Expressissä mukana oleva Aspera-4 -instrumentti koostuu kahdesta fyysisesti erillään olevasta osasta. Ylhäällä instrumentin pääyksikkö, jonka kaksi detektoria mittavat energeettisiä neutraaleja atomeja ja kolmas detektori elektroneja.

Asperan ioneja mittaava detektori. Kuvissa lentoinstrumentit ovat testitilanteessa ja kullanvärinen kalvo suojaa instrumenttejä. Kuvat: IRF-Kiiruna.

Lue lisääVenuksen yläilmakehästä ja ilmakehän hiukkaspaostaVenus Express ESA:n verkkopalvelussa

LisätietoaIlmatieteen laitosakatemiatutkija Esa Kalliopuh. (09) 1929 4636esa.kallio@fmi.fi

Tekesavaruusyksikön päällikkö Esa Panula-Onttopuh. 050 5577 853esa.panula-ontto@tekes.fi

Patria Advanced Solutionsliiketoimintajohtaja Juha Ritalapuh. 020 469 2332juha.ritala@patria.fi

Lehdistömateriaali:tiedottaja Eeva Ahola, Tekespuh. 010 605 5712

Painokelpoisia Venus Express -kuvia voi ladata Tekesin kuvapankista