Tiedotearkisto: 2006

Tammikuu oli enimmäkseen leuto

1.2.2006 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan tammikuu oli koko maassa hieman tavallista leudompi, vaikka kuukauteen mahtui myös poikkeuksellisen kylmä viiden päivän pakkasjakso.

Kuva: Eija Vallinheimo

Juuri päättynyt tammikuu oli kuukauden puoliväliin asti harvinaisen leuto. Sää kylmeni kuukauden puolivälin jälkeen muutamassa päivässä leudosta poikkeuksellisen kylmäksi. Kylmä sää jatkui viisi päivää, 18.-22. tammikuuta. Sää lauhtui ripeästi 22.-23. päivänä. Enimmillään lämpötila kohosi parissa päivässä maan itä- ja pohjoisosassa paikoin yli 30 astetta.

Tammikuun keskilämpötila hieman tavanomaista korkeampi
Paljon energiaa kuluttaneesta kylmästä jaksosta huolimatta kuukauden keskilämpötila oli koko maassa jonkin verran tavanomaista korkeampi. Tammikuun keskilämpötila vaihteli maan eteläosan noin -5 asteesta maan pohjoisosan noin
-10 asteeseen. Tammikuu oli maan pohjoisosassa ja erityisesti Lapissa 3-4 astetta, maan keskiosassa 1-2 astetta ja maan eteläosassakin hieman eli vajaan asteen pitkän ajan keskiarvoa korkeampi. Talven toistaiseksi kylmin lämpötila,
-43,5 °C saavutettiin Kittilän Pokassa 20.1.2006.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tammikuussa satoi keskimääräistä vähemmän lähes koko maassa. Sademäärät vaihtelivat enimmäkseen 15 ja 35 millimetrin välillä. Maan etelä- ja keskiosassa sademäärät olivat vain noin puolet keskimääräisestä. Sen sijaan Pohjois-Suomen 30-40 mm vastasivat tyypillistä tammikuun sadantaa, mutta Inarin ja Utsjoen kunnissa satoi vain 10-15 mm. Tammikuussa säästyttiin laajoilta lumimyräköiltä. Kuitenkin tammikuun 20. päivänä maan etelärannikolla satoi pitkään lunta, jonka kertyminen vaikeutti liikennettä. Kuukauden päättyessä lumipeite oli suurimmassa osassa maata tyypillinen. Lunta oli laajalti maan keski- ja pohjoisosassa, 30-60 cm ja Kuusamossa, Kainuussa ja paikoin Lapissa lunta oli noin 70 cm. Lounais-Suomessa ja etelärannikolla lunta oli hyvin ohuelti, jos lainkaan.

Föhn-ilmiö lämmitti kolmeen otteeseen
Suomessa suojasään aiheuttaa talvella usein Skandivuorten poikki puhaltava föhn-tuuli. Kuukauden korkein lämpötila, 6,7 astetta, saavutettiin tällaisessa tilanteessa 6.1. keskiyöllä Utsjoen Nuorgamissa. Myös 12. tammikuuta, föhn-tuuli aiheutti Pohjanmaalla mitattuja yli neljän asteen lämpötiloja. Tuolloin leudointa oli Kemissä ja Torniossa. Tammikuun kolmas föhnin lämmittämä suojasää ulottui maan länsiosaan kuukauden lopussa, 27.-30. tammikuuta. Ylimmät lämpötilat vaihtelivat tällöin kolmesta neljään astetta.

Lisätietoja:

Tammikuun säätilastoja
Talven kovat pakkaset
Talven suojasäät ja vesisateet

Ilmastopalvelu:0600 10601 (3,01 EUR/min + pvm)
Palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)